Hell's Kitchen Hrvatska

ANKETA Jeste li znali za ove kulinarske izraze? Kroz izazove u 'Hell's Kitchenu' vidjeli smo puno zanimljivih jela

Tom Gretić i sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec zajedno s kandidatima 'Hell's Kitchen Hrvatska' naučili su nas niz kulinarskih pojmova

RTL.hr
04.03.2024 15:00

Iza nas je već nekoliko tjedana 'Hell's Kitchen Hrvatska', a uz Toma Gretića, sous chefove Ivanu Bekavac i Ivana Vrbanca te kandidate naučili smo niz kulinarskih pojmova. 

Jedan od njih je garam masala, a taj izraz koristi se za mješavinu začina koja potječe iz Indije i koristi se u mnogim južnoazijskim kuhinjama. Doslovno prevedeno, "garam" znači "vruće", a "masala" znači "mješavina začina". Ova mješavina začina sastoji se od različitih sastojaka, koji se mogu razlikovati ovisno o regionalnoj ili osobnoj preferenciji, ali često uključuje crni i bijeli papar, klinčiće, cimet, muškatni oraščić, zvjezdasti anis, kardamom, i korijander. Garam masala može se koristiti za aromatiziranje raznih jela, uključujući curryje, juhe i rižu. Često se dodaje na kraju kuhanja kako bi se očuvala aroma začina.

Garam masala
Garam masala FOTO: Unsplash

U vegetarijanskom tjednu koristio se seitan koji je popularna zamjena za meso koja se često koristi u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Napravljen je od glutena, glavnog proteina u pšenici, a jako je cijenjen zbog svoje svestranosti u kuhanju i može se pripremati na razne načine. Seitan se smatra hranom s niskim do umjerenim brojem kalorija, pogotovo kada se usporedi s mesom koje može zamijeniti. Količina kalorija može varirati ovisno o načinu pripreme i dodatnim sastojcima koji se koriste, ali u osnovi, seitan je uglavnom protein s vrlo malo masti i bez kolesterola.

Chantilly krema
Chantilly krema FOTO: Profimedia

Kandidati su pripremali i chantilly kremu s čijim je pamćenjem i izgovaranjem imao problema Roko Ć. Chantilly krema je poznata i kao šlag krema, a riječ je o slatkoj kremi obogaćenoj šećerom i aromatiziranom vanilijom. Chantilly krema dobila je svoje ime od Château de Chantilly, dvorca u Francuskoj i vjeruje se da je ondje krema prvi put poslužena u 17. stoljeću. Ipak, postoji nejasnoća oko točnog porijekla kreme, jer neki izvori tvrde da je krema mogla biti poznata i prije u drugim dijelovima Europe. Chantilly krema priprema se tučenjem hladnog slatkog vrhnja dok ne postane lagana i pjenasta. Šećer i vanilija dodaju se za slatkoću i aromu. Chantilly krema često se koristi kao dodatak desertima poput torti, voćnih salata, pita, sladoleda ili kao nadjev za slastice poput profiterola. 

A anketi RTL.hr-a pitamo vas jeste li znali za ove kulinarske izraze?

Anketa

Jeste li znali za ove kulinarske izraze?

Show 'Hell's Kitchen Hrvatska' gledajte na RTL-u i platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':