Život na vagi

Ovo su izbalansirani obroci nutricionistice Martine iz 'Života na vagi': Uslast!

Jednostavne, zdrave i izbalansirane obroke koji se jedu u 'Životu na vagi' priremite i vi kod kuće

RTL.hr
14.11.2024 21:30

Tortilja s povrćem i tunom

Sastojci:

paprike

1 mladi luk

1 mrkva, sjeckana na tanke trakice ili naribana

1 šaka mladog špinata

tuna iz konzerve, 80-100 g

hummus namaz, 1-2 žlice

cherry rajčice, 2-3 kom

tortilja, 2 kom

Priprema nadjeva:

Povrće narežite na tanke trakice (paprika, mladi luk, mrkvu), rajčice na manje kockice ili tanke šnite.

Tortilju premažite hummus namazom, složite na nju sve povrće i tunu koju ste prethodno ocijedili od ulja (ili salamure).

Tortilju zarolajte i prema želji je možete zagrijati u tosteru tako da je stavite u toster, preklopite ga i pečete minutu, dvije.

Po želji možete pripremiti i umak, 'lažnu majonezu' te dodati u tortilju ili kasnije nanijeti na tortilju, posuti sve sjeckanim mladim lukom (bijelim i zelenim dijelovima luka) i poslužiti.

Umak 'lažna majoneza'

3-4 žlice grčkog jogurta

1 žličica senfa

žličice kajenskog papra

Sve sastojke pomiješajte i koristite kao umak za tortilju. Možete ga staviti u tortilju ili kada je zarolate naknadno preliti umak preko tortilje.

Salsa od paradajza

Sastojci 1-2 osobe

2-3 paradajza/rajčice (svježe) ili konzervirane (pelati)

1 kapula

maslinovo ulje, 1-2 žlice

češnjak, 1 režanj

med; 1-2 žličice

bosiljak, sol, papar, chili papričice (po želji)

Priprema:

Kapulu narezati na tanke ploške, prepržiti na vrućem ulju, dodati sitno sjeckani češnjak, sve promiješati te pržiti na ulju dok češnjak ne zamiriši.

Potom dodajemo na kockice narezanu rajčicu ili pelate.

Pirjamo sve na laganoj vatri dok voda (od rajčica) ne ispari, povremeno pomiješamo, po potrebi dodamo 1-2 dl vode.

Kuhamo sve na laganoj vatri, povremeno miješajući 20-ak minuta.

Dodamo med, malo papra, soli te chillija ako volite da je malo ljutkasto - umjesto chillija, možete dodati i kajenski papar.

Prijedlog:

Poslužiti uz palentu, tjesteninu ili kao umak uz tortilje.

Kvinoja s jabukom i cimetom

Sastojci: 1 osoba

30 - 40 g kvinoje /sirova

200 ml vode

150 ml mlijeka (može obično kravlje, kozje, bademovo, zobeno i sl.)

1 žličica cimeta

kap-dvije esencije vanilije (opcija)

kom jabuke

suhe smokve (2 kom) ili brusnice ili suhe šljive - po želji

1 žlica meda

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite kvinoju, a onda preko nje prelijte vodu i mlijeko.

Dodajte cimet i vaniliju.

Kuhajte dok ne zavre, potom smanjite plamen i nastavite kuhati dok se kvinoja ne skuha.

Svako malo promiješajte kvinoju da vam ne zagori - ako vidite da nedostaje tekućine, dolijte još malo vode ili mlijeka.

Kada vidite da ste pred kraj kuhanja, dodajte naribanu jabuku i kuhajte još 2-3 min.

Pospite sjeckanim bademima ili sjeckanim suhim voćem (npr. suhe smokve).

Dodatno možete zasladiti s malo brezina šećera ili javorova sirupa.