"Sam blagdan 'Uskrs' se kod nas Ukrajinaca, kao i većine Slavena, zove "Vjalikdzjenj", "Velikdenj" veliki dan. Što se tiče blagdanskog stola, obavezno jelo za Uskrs prema tradiciji naše zemlje jest uskrsni kolač koji se kod nas i Ukrajinaca zove "paska", a na ruskom je "kulić". To je mali kruh punjen grožđicama, obično cilindričnog oblika, s glazurom i drugim ukrasima na vrhu. Da budem iskrena, kao mala sam voljela pokrasti glazuru s kolača, uvijek sam voljela jesti slađe, finije i kaloričnije dijelove jela, isto sam radila i s kremom na tortama", rekla je Alina, pobjednica 'Života na vagi'. S RTL.hr-om je podijelila recept za tradicionalni kolač kojeg uvijek priprema za Uskrs.
Uskršnji kolač
Za klasični uskršnji kolač potrebno je 300 grama pšeničnog brašna, pola čaše mlijeka, 3 jaja, 100 grama maslaca, 100 grama šećera ili zaslađivača, 15 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, 50-100 grama grožđica, suhog voća na kocke ili orašastih plodova, vanilija ili cimet po ukusu, a svi proizvodi trebaju biti na sobnoj temperaturi.
Žumanjke odvajamo od bjelanjaka i miješamo sa šećerom, u toplom mlijeku razmutimo kvasac, dodamo pola brašna, promiješamo da ne bude grudica, poklopimo i stavimo na toplo mjesto. Kad se volumen udvostruči potrebno je dodati sol, žumanjke sa šećerom i vanilijom, omekšali maslac, tučene bjelanjke i ostatak brašna te zamijesiti tijesto tako da ne bude jako gusto, ali se dobro odmiče od stijenki posude.

Zatim to pokriti i staviti tijesto na toplo. Kad se tijesto udvostruči, dodati grožđice, dobro izmiješati s tijestom, a prilikom oblikovanja kolača potrebno je paziti da grožđice ne strše iz tijesta jer će zagorjeti tijekom pečenja.
Tijesto je potom potrebno staviti u kalupe, a dno kalupa obložiti nauljenim krugovima od papira te stijenke premazati maslacem. Kada se tijesto digne do 2/3 visine, stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijevih na 35-40 minuta.
Dok se kolač peće možemo napraviti glazuru za koju je potreban 1 bjelanjak, 100 g šećera u prahu, čajne žličice soka od limuna. Potrebno je pet minuta mikserom mutiti bjelanjak, šećer u prahu i limunov sok tako da se dobije bijela kremasta masa, konzistencije grčkog jogurta te ovom masom treba prekriti vrh ohlađenog kolača i ostaviti da se suši nekoliko sati.
Ovaj recept predviđen je za 3-4 uskrsna kolača dimenzija 10x14 cm, a kalupe možete napraviti od pergament papira (tako da ga omotate oko staklenke i izrežete krug od kartona za dno kalupa), a možete koristiti i prazne limenke od velikih konzervi.