U srcu adventske čarolije, talentirani pijanist i učitelj klavira, Ivan Škreblin, čije su vještine osvojile gledatelje u emisiji 'Večera za 5', dijeli svoje dojmove o sviranju na zagrebačkom adventu, blagdanskoj atmosferi i obiteljskoj tradiciji. Kroz razgovor o planovima za Božić i Novu godinu, otkriva nam kako se priprema za blagdane, gdje će provesti Badnjak i kako glazba oblikuje njegov svakodnevni život. Između svirki na adventskim lokacijama, radnog dana u Glazbenoj školi te kuhanja, Ivan nam otkriva svoj blagdanski ritam.
Svirate na zagrebačkom adventu, možete li nam iznijeti svoje doživljaje?
Što se tiče adventa ove godine, kreatori su se u Gradu Zagrebu izuzetno potrudili da okite grad. U svakom slučaju ambijent je fantastičan, ima dosta svirača, sadržaja, od kobasica do piletine na sve moguće načine. Ove godine, kao top lokaciju za sviranje odabrao sam Prašku ulicu, zato što se nalazi odmah pokraj Trga, budući da se za sviranje na Trgu ne može dobiti dozvola, ali redari i policija nam u ovo vrijeme dopuste da se približimo. Zaista je ambijent predivan! Još nisam do sada vidio nešto ovakvo. Ako je do sada advent u Zagrebu bio najbolji u Europi, onda je ove godine najbolji na svijetu!
Osim što gradom odašiljete pozitivnu energiju glazbom, kako se pripremate za blagdane?
Cijela moja obitelj drži do tradicije. Na Badnjak se uvijek radi bakalar iako moja žena to ne voli jer cijela kuća dosta smrdi po tome, ali to je jedna tradicija koju smo mi njegovali do danas. Za Božić uvijek bude purica s mlincima. Svake godine idemo na polnoćku. Ove godine konkretno idemo u Rovinj, jer je supruga iz Rovinja, pa ću i tamo na Badnjak svirati i vidjeti kakav je tamo advent. Uvijek se molimo, palimo adventske svijeće, bor smo okitili, ukrasili kuću kuglicama i lampicama. Ove godine sam čak svirao i na adventu u Banja Luci. Odlučio sam jedan dan i autom otišao do tamo i zaista su me iznenadili koliko su fleksibilni. Pitao sam policajca gdje mogu odsvirati pa mi je rekao: "Ma sviraj gdje želiš u ovoj ulici!". Stvarno je jedan prekrasan ambijent ove godine. Mir i blagostanje u Hrvatskoj. Na trgu je sasvim domaća atmosfera, kao da si doma, uzmeš kavu, sjedneš na klupicu - stvarno kao doma.
Dakle, Badnjak ćete provesti u Rovinju, a gdje ćete provesti Božić i dočekati Novu godinu?
Za Božić ćemo također biti u Rovinju kod moje svekrve i onda ćemo vjerojatno ići u Trst. Volio bih i ove godine Novu godinu dočekati na Trgu u Zagrebu, gdje je zaista odlična atmosfera, glazba, pleše se, pjeva, svira, ali budući da ćemo biti u Rovinju, malo teže ću uspjeti dojuriti u Zagreb.
Gdje trenutno radite?
Radim u Zaboku u Glazbenoj školi. Zamislite, odradio sam jutarnju nastavu, a popodne imamo Božićni koncert u školi, a ja sam sada u pauzi brzo dojurio autom do centra da odsviram još sat i pol. U centru je puno veća mogućnost zarade, nego, na primjer, u Zaboku. Završetak godine je, s obzirom da radim u Glazbenoj školi, turbulentan. Imamo završne Božićne koncerte svaki dan, tako da sam bio po cijele dane u školi.
Kuhate li još uvijek?
Kuham kad god stignem! Navečer skuham kada dođem kući da bude za sutradan. Jedan dan sam pripremao sarmu. To jest, ženi sam pripremio sve, a ona je trebala samo zamotati meso i staviti kuhati. Tako da se uvijek nekako dogovaramo, jer po cijele dane radimo, a i djecu vozimo u vrtić i školu.
Jeste li, što se tiče pečenja kolača, isto tako složni u kuhinji?
Ove godine idemo u Rovinj pa ću se ja malo odmoriti i jesti kolače, a ne ih praviti! Zasigurno će nas dočekati brdo kolača tamo, njihovih tradicijskih fritula i fjoki koje se umaču u šećer u prahu. Svašta će biti!
Jeste li u kontaktu s Božidarom Miodragovićem?
Da da, u kontaktu sam s Božidarom. Znamo se tu i tamo čuti, čestitamo si uvijek blagdane pa onda i porazgovaramo.
Što za vas znači glazba?
Meni glazba donosi nekakvo smirenje. S obzirom da sam jedan živac od čovjeka, glazba me uvijek smiri!
Propuštene epizode showa 'Večera za 5' pogledajte na platformi Voyo.