Večera za 5

Njeno veličanstvo - krafna! Pripremite klasične pokladne krafne ili prefine princes krafne po uzoru na Anitu iz 'Večere za 5'!

Fašnik je, a to znači da sve druge slastice padaju u drugi plan jer danas svi jedu krafne! Legendarne fašničke krafne razveselit će apsolutno sve, od najmanjih do najstarijih, a ako ih kojim slučajem još niste pripremili, donosimo dva recepta - jedan za klasične krafne, a drugi za popularne princes krafne, kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila goste u Večeri za 5'!

RTL.hr
04.03.2025 10:05

Marmelada, čokolada ili samo prazne - svatko ima najdražu verziju klasične krafne. Niže vam donosimo recept za pripremu klasičnih krafni:

Za pripremu je potrebno:

- 1 jaje

- 1 žumanjak

- prstohvat soli

- 500 g glatkog brašna

- 4 g suhog kvasca

- 300 ml mlijeka

- limunova korica

- 3 žlice margarina

- 2 žlice ulja

- 2 žlice šećera

- šećer za posipanje

- 1 vanilin šećer

Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, malo šećera, malo brašna i ostavite na toplom da nadođe, desetak minuta. Umutite jaja, dodajte šećer, sol, rastopljeni margarin, kvasac, rum i koricu limuna.

Kad se sastojci povežu, dodajte par jušnih žlica brašna, pomiješajte, dodajte malo mlijeka i tako naizmjence dodavajte brašno i mlijeko. Postepeno dodavanje brašna je bitno kako bi se dobilo glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za posudu.

Kad vidite da se tijesto počelo odvajati od posude, krenite ga mijesiti rukama na pobrašnjenoj podlozi. Dodajte još brašna po potrebi, a kad dobijete glatko tijesto, preselite ga u posudu i prekrijte krpom da mu se veličina utrostruči. Tijesto nakon dizanja još kratko dodatno mijesite pa razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i ostavite ih da se dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu kako bi se i ona dizala.

Sada u loncu zagrijte ulje te u njega polako stavljajte krafne i to tako da prvo u ulju bude ona strana krafne koja nije bila na stolu već okrenuta prema gore. Smanjite vatru te nakon 20-ak sekundi okrenite krafne na drugu stranu. Kada je i druga strana gotova, izvadite ih iz ulja te ih špricaljkom za kreme napunite željenim punjenjem. Na kraju po njima posipajte bijeli šećer koji će im dati dodatnu slatkoću i originalni izgled.

Krafne
Krafne FOTO: RTL

Želite li pak isprobati nešto novo ili iznenaditi ukućane nešto manje uobičajenom verzijom krafne, preporučujemo princes krafne po uzoru na one kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila svoje goste u 'Večeri za 5'!

Sastojci:

- brašno

- šećer

- vanilin šećer

- jaja

- mlijeko

- maslac

- soda bikarbona

- vrhnje za šlag

- šećer u prahu

- Kremfix

Priprema:

Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti. Za kremu izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.

Zagrijte pećnicu na 220C.

Za tijesto prokuhajte vodu s maslacem. Kad se maslac otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umiješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju vadite ih, ne prije.

Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu šećera u prahu, a da bi šlag bio čvrst, u njega dodajte Kremfix.

Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presijecite krafnice, špricom ih nafilajte, prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.

Pospite šećerom u prahu ili prelijte otopljenom čokoladom.

Princes krafna
Princes krafna FOTO: RTL

Uživajte u krafnama i dobar tek! Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HUNGRY GAMES':