Nadina osvježavajuća poslastica
Domaćica Nada Skalnik je pripremila desert 'Nadalina' koji se svidio i kandidatima i gledateljima.
Za tijesto:
25 dkg oštrog brašna
10 dkg šećera
17 dkg margarina
4 žumanjka
2 žlice vrhnja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Limunova korica
Za filu:
4 jogurta
2 kisela vrhnja (plava)
25 dkg šećera
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
4 bjelanjka za snijeg
Priprema:
Brašno pomiješano s praškom za pecivo i margarin narezan na listiće dobro izmutiti, dodati šećer, žutanjke, vrhnje i limunovu koricu. Zamiješati i ostaviti u frižderu da se rashladi dok napravimo filu. Jogurt, vrhnje, šećer i vanilin šećer pomiješati, pa dodavati brašno (bez miksanja). Kada je sve izmiješano dodati snijeg od bjelanjaka da se sjedini s filom. Tijesto koje je bilo u frižderu razvaljati na željenu veličinu i staviti peći 10 do 15 minuta na temperaturu od 180 do 200 Celzijevih stupnjeva. Na polupečeno tijesto staviti voćni žele te smjesu od jogurta i vrhnja, na nju po želji listiće badema ili dio tijesta naribati, kolač posuti šećerom u prahu.
Za voćni žele skuhati 200 g šumskog voća u 2 dcl vode i 8 g šećera. U smjesu ukuhati 1 puding od vanilije te preliti preko tijesta.
Hruskavci od mozga
Katarina Vukinovac iz Gline gostima je za predjelo poslužila hruskavce od mozga, a jelo se svidjelo gledateljima. Donosimo recept za jelo 'Pametni hruskavci'.
Hruskavci od mozga
Sastojci:
1 dl vode
1 žlica vegete
70 g margarina
40 g brašna
60 g mrvica
200 g mozga od svinje
1 jaje
Peršin
Papar
Muškatni oraščić
Limunov sok
brašno jaje i ulje za prženje
Postupak:
U vodu dodajte Vegetu, margarin i pustite da provri. Zatim postepeno miješajući dodavajte brašno i miješajte dok se smjesa ne zgusne i počne odljepljivati od dna posude. Nakon toga je ohladite i lagano umiješajte najprije jaje, a zatim mozak (koji prije toga prelijte vrućom vodom i odstranite žilice, a zatim iskošite). Na kraju dodajte mrvice, peršin, papar, muškatni oraščić i limunov sok. Od dobivene smjese oblikujte okruglice, uvaljajte ih u brašno i jaje pa pržite u ulju. Vrijeme pripreme: oko 35 minuta.
Kolač od šljiva
Profesionalni vojnik Danijel Novaković za desert je pripremio kolač od šljiva naziva 'Plavo iznenađenje'.
KOLAČ OD ŠLJIVA - PLAVO IZNENAĐENJE
200 g krušnih mrvica
60 g šećera
50 ml masti ili ulja
KREMA OD GRIZA:
1 l mlijeka
110 g šećera
2 vanilin šećera
140 g griza
100 g margarina
1 jaje
NADJEV OD ŠLJIVA:
1 kg šljiva
40 g šećera
2 vanilin šećera
60 g gustina
5 žlica vode
PRIPREMA:
Šljive očistite i prerežite na četvrtine. U lonac dodajte pripremljene šljive, šećer i vanilin šećer. Stavite kuhati na laganu temperaturu, kada proključa kuhati još oko 10 minuta da omekane. U zdjelici pomiješajte gustin s vodom. Šljive sklonite sa strane i umiješajte pripremljeni gustin. Sve zajedno vratite kuhati i miješajte da se zgusne. Gotovo sklonite sa strane. Ulje ulijte u tavi i zagrijte. Dodajte krušne mrvice i miješajte da dobijete lijepu boju. Na kraju dodajte šećer i izmiješajte. U zdjelu dodajte griz, šećer,vanilin šećer, jaje i 200 ml mlijeka, te pomiješajte. Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, sklonite sa strane i dodajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati da se zgusne. Zatim sklonite sa strane, dodajte narezani margarin ili maslac i miješajte da se istopi. Odmah započnite slaganje. U kalup dimenzija 20 x 30 cm rasporedite pola pripremljenih mrvica. Istresite i rasporedite pola kreme od griza. Rasporedite nadjev od šljiva. Istresite i rasporedite preostalu kremu od griza. Rasporedite preostale mrvice. Kolač ostavite da se ohladi.
Šumske košare
Miroslava Grujić iz Belog Manastira za desert je pripremila Šumske košare.
Za košaricu
300 g brašna
4 žlice šećera
150 dag margarina
prstohvat soli
1 vanilin šećer
1 jaje
sok jednog limuna
Zamijesiti i ostaviti u hladnjaku jedan sat. Nakon toga razvaljati tijesto. S kalupom za košarice izrezati tijesto i rasporediti ga po kalupima. Kalupe složiti u lim i peći 10 minuta na temperaturi 170 C.
Nadjev
pola litre mlijeka
6 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
pola margarina
2 dcl slatkog vrhnja za šlag
Sastojke zamiješati s pjenjačom i staviti da zakuhaju. Nakon što se puding zgusne, dodati pola margarina i sve sjediniti. Izmiksati slatko vrhnje za šlag i pomiješati s punjenjem od vanilije. Posebno izmiksati još 2 dcl slatkog vrhnja za šlag za ukrašavanje. Kada su košarice rashlađene namazati sa bijelom čokoladom ( po želji) zatim, staviti kremu od vanilije, na kremu staviti šlag i dekorirati voćem po želji.
Predjelo 'Moja terina'
Marko Pogačić svojim predjelom naziva "Moja terina" oduševio je goste.
Sastojci:
1 kg purećih prsa
300 g pilećih prsa
300 g špeka
3 mrkve
1 šalica graška
1 glavica luka
1 glavica češnjaka
2 jaja
Sjeckani peršin, sol, papar
Priprema:
Pileća prsa narežemo na kockice, pureća prsa i narezani luk ispasiramo, zatim dodamo jaja i malo mineralne vode, te dalje pasiramo dok smjesa ne postane jednolična. U smjesu zatim dodamo narezanu mrkvu, grašak, kockice piletine, sol, papar i dobro izmješamo. Terinu odnosno kalup po stjenkama obložimo tankim šnitama špeka, te prebacimo nadjevi pokrijemo špekom. Posudu zatim prekrijemo folijom i stavimo u zagrijanu pećnicu, u vodenu kupelj na 180 C stupnjeva dva sata. Kad je pečeno stavimo u hladnjak na nekoliko sati da se stvrdne.
Propuštene epizode 'Večere za 5' gledajte na platformi Voyo!
POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'ŽIVOTA NA VAGI':