Monika Ložnjak Fabijanović ugostila je Mariju, Gordanu, Matu i Vinka u svom domu u malom mjestu Škrip blizu Supetra. Za svoju večeru osvojila je 31 bod i trenutno se nalazi na posljednjem mjestu. Marija i Gordana Moniki su joj dale 9 bodova, Mate 8, a Vice niskih 5 bodova jer, kako kaže, većina jela nije bila dobra.
Slastičarka Monika pripremu je započela desertom – svojom verzijom Schwarzwald torte. Odlučila se za ovu tortu jer je popularna u Slavoniji iz koje je Monika porijeklom i svoj desert prigodno nazvala 'Panonsko more'.
Očekujem nešto neobično što još nismo probali ova tri dana, ali i nešto što mi na Braču nismo probali, očekujem pravi slavonski desert", naglasila je Gordana, koja se odlučila odjenuti kao mladenka za Monikinu večeru. Marija je očekivala finu hranu i dobru atmosferu: Mislim da će Monika biti opuštena i na svom terenu, možda i pričljivija nego inače."

Sljedeće jelo na redu za pripremu bilo je predjelo koje je Monika nazvala 'Škripski cvijet' i za koje su Gordana i Vinko točno pretpostavili da se radi o artičokama. Monika je odlučila napraviti kuhane artičoke punjene smjesom češnjaka, peršina, s krušnim mrvicama i mentom koje je kuhala s bobom. Bob je Moniki poslužio kao namaz.
Pripremala je i focacciu od kiselog tijesta s divljim prirodnim kvascem, to jest, starterom, koji se sporije razvija. Starter je ujedno sastojak koji se po prvi puta u 'Večeri za 5' našao na popisu sastojaka i gosti su priznali kako ne znaju što je to.
Na kraju je pripremala glavno jelo, 'Bračku pramenku' – janjetinu koju je na svinjskoj masti naglo zapekla, premazala senfom, obložila začinskom biljem i pistacijom te zatim pekla u pećnici. Kao prilog je pripremila pire od krumpira i celera te umak od crvenog vina.

Gosti su u Škrip stigli poput svatova – Gordana je odjenula vjenčanicu, a Mate nosio hrvatsku zastavu. Domaćica Monika poklonila je mladenki buket i otkrila kako će večer započeti iznenađenjem – vožnjom quadovima!
Vožnja se svidjela gostima, a Marija je priznala da joj je bilo uzbudljivo, ali da ju je bilo malo strah. Nakon vožnje popili su aperitiv i zaputili se na večeru koja je započela predjelom 'Škripski cvit'.
S obzirom na to da znam to predjelo i znam kako ga moja mama radi, nisam baš bio impresioniran", rekao je Vice.
Namaz mi je savršen, ali artičokama je svašta falilo – soli mente, začina," zaključila je Gordana.
Slijedilo je glavno jelo 'Bračka pramenka' koja nije oduševila goste, a na kraju je stigao desert za koji su se gosti složili da je prekrasan.

Također, gostima je Gordana tijekom večeri postala pomalo naporna sa šalama na temu svadbe pa je Marija priznala: Mislim da je više trebala govoriti Monika i da smo se trebali malo više baviti s njom, a ne toliko s tom sprdnjom oko vjenčanja". Gordana je pak smatrala da je Monika trebala biti angažiranija: Kao domaćica mogla je dati malo više od sebe, malo više pričati." Upravo zbog atmosfere, Gordana joj je dala 9 bodova, kao i Marija koja je priznala da je možda od deserta
očekivala više. Mate joj je dao 8 bodova jer mu je desert bio vrhunski, glavno jelo vrlo dobro, a predjelo dobro", a Vice je Moniki dao samo 5 bodova.
Brački tjedan kraju će privesti Mate, koji sutra priprema večeru.
Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u od 17.50 sati i platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!