Večera za 5

Kakvo otvaranje nove sezone 'Večere za 5': Donosimo tradicionalni recept koji baš svatko mora isprobati

Tinkara je u 'Večeri za 5' pripremila orahnjaču. Donosimo recept

RTL.hr
17.02.2025 20:00

POTICA – BAKINA TAJNA

Tijesto:

 

  • 70 dag brašna
  • 1 kvasac
  • 1 žlica mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 120 g maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 dcl ulja
  • 2,5 dcl mlijeka
  • malo soli
  • Rum
  • Limun
  • Prašak za pecivo

Nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 0,125 l mlijeka
  • naribana korica limuna
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 30 dag maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • Maslac za kalup
  • 3 žlice šećera u prahu

 

Priprema:
Brašno lagano zagrijemo i stavimo u posudu. U sredini napravimo udubinu, u koju izmrvimo kvasac, dodamo malo mlakog mlijeka, šećera i žlicu brašna te sve izmiješamo s kvascem. Pokrijemo i ostavimo na toplom 15 minuta da se digne.

Pjenasto izmiješamo maslac, žumanjke i šećer. Mlijeko ugrijemo. Dio mlijeka ostavimo sa strane i po potrebi kasnije dodajemo brašnu, a u preostalo mlijeko dodamo sol, rum i naribanu koricu limuna te smjesu od maslaca. Od uzdignutog kvasca, brašna i tekućine zamijesimo mekano tijesto. Tijesto miješamo drvenom kuhačom dok se ne počne odvajati od posude. Pokrijemo i ostavimo na toplom da se digne.

 

U međuvremenu pripremimo nadjev. Samljevene orahe prelijemo vrućim mlijekom, dodamo krušne mrvice, začine, vrhnje, maslac i žumanjke te promiješamo. Od bjelanjaka istučemo snijeg i lagano ga umiješamo u smjesu.

Kad tijesto naraste na dvostruku veličinu, razvaljamo ga na kuhinjskoj krpi posutoj brašnom. Premažemo nadjevom, pospemo nasjeckanim orasima i pažljivo zarolamo, pomažući si krpom.

Kalup za poticu premažemo maslacem, u njega stavimo poticu, pokrijemo i ostavimo na toplom da se diže 70 minuta. Dignutu poticu stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 75 minuta na 220C.

Kad je potica pečena, preokrenemo je na kuhinjski pult ili rešetku. Još toplu pospemo šećerom u prahu.

Dobar tek!

Novu sezonu 'Večere za 5' ne propustite od ponedjeljka do petka od 17.50 na RTL-u ili dan ranije na platformi Voyo