POTICA – BAKINA TAJNA
Tijesto:
- 70 dag brašna
- 1 kvasac
- 1 žlica mlijeka
- 3 žumanjka
- 120 g maslaca
- 10 dag šećera
- 1 dcl ulja
- 2,5 dcl mlijeka
- malo soli
- Rum
- Limun
- Prašak za pecivo
Nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 0,125 l mlijeka
- naribana korica limuna
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 30 dag maslaca
- 2 žumanjka
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
- Maslac za kalup
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
Brašno lagano zagrijemo i stavimo u posudu. U sredini napravimo udubinu, u koju izmrvimo kvasac, dodamo malo mlakog mlijeka, šećera i žlicu brašna te sve izmiješamo s kvascem. Pokrijemo i ostavimo na toplom 15 minuta da se digne.
Pjenasto izmiješamo maslac, žumanjke i šećer. Mlijeko ugrijemo. Dio mlijeka ostavimo sa strane i po potrebi kasnije dodajemo brašnu, a u preostalo mlijeko dodamo sol, rum i naribanu koricu limuna te smjesu od maslaca. Od uzdignutog kvasca, brašna i tekućine zamijesimo mekano tijesto. Tijesto miješamo drvenom kuhačom dok se ne počne odvajati od posude. Pokrijemo i ostavimo na toplom da se digne.
U međuvremenu pripremimo nadjev. Samljevene orahe prelijemo vrućim mlijekom, dodamo krušne mrvice, začine, vrhnje, maslac i žumanjke te promiješamo. Od bjelanjaka istučemo snijeg i lagano ga umiješamo u smjesu.
Kad tijesto naraste na dvostruku veličinu, razvaljamo ga na kuhinjskoj krpi posutoj brašnom. Premažemo nadjevom, pospemo nasjeckanim orasima i pažljivo zarolamo, pomažući si krpom.
Kalup za poticu premažemo maslacem, u njega stavimo poticu, pokrijemo i ostavimo na toplom da se diže 70 minuta. Dignutu poticu stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 75 minuta na 220C.
Kad je potica pečena, preokrenemo je na kuhinjski pult ili rešetku. Još toplu pospemo šećerom u prahu.
Dobar tek!
Novu sezonu 'Večere za 5' ne propustite od ponedjeljka do petka od 17.50 na RTL-u ili dan ranije na platformi Voyo.