Večera za 5

Jeste li više za tradiciju ili moderno? 'Večeru za 5' ovaj su tjedan obilježili deserti

Gledateljima su se najviše svidjeli Markov i Gabrijelin desert. U nastavku donosimo recepte

RTL.hr
14.10.2023 09:00

DESERT: Torta od sira (Šumski mišek)

Sastojci:

Podloga

250 g mljevenog keksa

250 g maslaca (može i margarin za kolače)

1 dcl mlijeka

Krema:

400-500g proteinskog sira

400-500ml vrhnja za šlag 

1 limun

Šecer po želji

Preljev:

500g smrznutog šumskog voća

250g malina

Šećer 

Priprema:

Samljeti kekse, pomiješati s maslacem i mljekom, umiješati smjesu i zatim je utisnuti u kalup i staviti na hlađenje. Smiksati vrhnje za šlag uz dodatak limuna, zatim dodajemo sir i šećer po želji i sve promiješamo. Stavimo u kalup i izravnamo i stavimo da se ohladi. Prokuhamo smrzuto voće, skuhamo preljev za kolače, sve skupa umiješamo, pričekamo da se prohladi i ulijemo na kolač. Stavimo u frižider da se sve skupa stisne.

desert
desert FOTO: RTL Screenshot

DESERT: Čarobna kugla

Rastopimo čokoladu za kuhanje i uronimo u polovicu napuhanih balona. Stavimo ih u škrinju da se stvrdne ta polovica kugle.

Radimo coulis od jagaoda - očistimo jagode i narežemo ih na četvrtine, ukuhamo ih sa šećerom i medom, pred kraj dodajemo crveno vino i miksamo u gustu masu i pustimo da se ohladi.

Radimo salty karamelu - rastopimo šećer na vatri, dodamo slatko vrhnje i pred sam kraj hladan maslac. Začinimo sa soli.

Semifredo od naranče - istučemo slatko vrhnje s cimetom i šećerom u prahu. Sa strane naribamo koricu naranče i ispržimo ju sa šećerom, a nakon hlađenja iste nasjeckamo te dodamo u istučeno slatko vrhnje. Stavljamo u kalupe i stavljamo u škrinju.

Servirano na tanjuru - semifredo na dno prekriven čokoladnom kuglom koja se rastapa prilikom prelijevanja vruće karamele preko iste, ukrasimo točkama od coulija od jagoda. 

desert
desert FOTO: RTL Screenshot