Domaćica Nada Skalnik je pripremila desert koji je oduševio kandidate pa čak i Gordana, a u nastavku slijedi recept za tu, kako su je gosti nazvali, osvježavajuću poslasticu.
Za tijesto:
25 dkg oštrog brašna
10 dkg šećera
17 dkg margarina
4 žumanjka
2 žlice vrhnja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Limunova korica
Za filu:
4 jogurta
2 kisela vrhnja (plava)
25 dkg šećera
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
4 bjelanjka za snijeg
Priprema:
Brašno pomiješano s praškom za pecivo i margarin narezan na listiće dobro izmutiti, dodati šećer, žutanjke, vrhnje i limunovu koricu. Zamiješati i ostaviti u frižderu da se rashladi dok napravimo filu. Jogurt, vrhnje, šećer i vanilin šećer pomiješati, pa dodavati brašno (bez miksanja). Kada je sve izmiješano dodati snijeg od bjelanjaka da se sjedini s filom. Tijesto koje je bilo u frižderu razvaljati na željenu veličinu i staviti peći 10 do 15 minuta na temperaturu od 180 do 200 Celzijevih stupnjeva. Na polupečeno tijesto staviti voćni žele te smjesu od jogurta i vrhnja, na nju po želji listiće badema ili dio tijesta naribati, kolač posuti šećerom u prahu.
Za voćni žele skuhati 200 g šumskog voća u 2 dcl vode i 8 g šećera. U smjesu ukuhati 1 puding od vanilije te preliti preko tijesta.
Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u i platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!