Kuhinja ima svoj jezik i svatko tko se želi profesionalno baviti kuhanjem mora poznavati niz termina koji se odnose na različita jela i tehnike. Natjecatelji 'Hell's Kitchen Hrvatska' već su u prvim izazovima imali priliku susresti se s izrazima coulis, confit i ceviche.
Coulis je vrta umaka koja se priprema od pasiranog voća ili povrća. Povrtni coulis poslužuje se uz povrtna i mesna jela te može biti osnova za pripremu juha i umaka. Voćni coulis služi kao preljev za slastice.
Termin confit odnosi se na tehniku kuhanja mesa i ribe u nekoj masnoći. Masnoća ne smije prelaziti 95 stupnjeva. Mogu se koristiti razne vrste masnoće poput pačje ili svinjske masti, maslaca, repičinog ulja i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ta tehnika postala je poznata u Europi u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer se na taj način čuvalo meso. Confit su usavršili Francuzi, a zahvaljujući toj tehnici meso je mekše i sočnije. Češće se priprema confit od mesa, ali može se raditi i confit od ribe. Najprikladniji za to je losos.
Ceviche se obično poslužuje kao prilog ili predjelo. Riječ je o specijalitetu iz Južne Amerike, najčešće Perua, a priprema se od svježe, sirove ribe koju se kombinira s citrusnim voćem, ljutom papričicom i začinima. Riba se marinira u soku od citrusnog voće čije ga kiseline na taj način skuhaju.
Show 'Hell's Kitchen Hrvatska' gledajte na RTL-u i platformi Voyo!
POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':