Dominik Kovačićek jedan je od 18 natjecatelja 'Hell's Kitchen Hrvatska' koji se bore za pobjedu, a za RTL.hr ispričao je zašto se prijavio te je progovorio o svom kulinarskom putu i uzoru.
Zašto si se prijavio na 'Hell's Kitchen Hrvatska'?
Prijavio sam se u show ponajviše da napravim neku promjenu u životu jer mi je do sada bilo dosta monotono. Htio sam nešto naučiti i vidjeti kako to sve zapravo funkcionira.
Koji je tvoj kulinarski put?
Počeo sam raditi u jednoj prestižnoj zagrebačkoj kuhinji do koje sam došao u školi preko profesora i onda sam nastavio svoj put dalje. I šest godina kasnije postao sam šef kuhinje. Prošao sam put od praktikanta do šef kuhinje. Osvojio sam prošle godine za restoran Michelinov vodič. Bio sam jako ponosan, ali to sam malo ostavio po strani i zapravo sam se trudio da samo tako ostane i da krenemo i na više.
Što očekuješ od ove emisije?
Očekujem da će konkurencija biti jako dobra te da će kuhari pokazati sve svoje vještine, svo svoje znanje te da će to znanje podijeliti s drugima. Mislim da smo tu došli da učimo jedni od drugih te da se gradimo ne samo kao kuhari veći kao ljudi. Očekujem da će biti stresno, ali u isto vrijeme i lijepo.
Veseliš li se suradnji sa chefom Tomom Gretićem?
Jako se veselim suradnji s Tomom. Znam njegov životopis i znam u kakvim je restoranima radio. Zapravo, jako me veseli biti blizu jednog takvog chefa.
Tko ti je kulinarski uzor?
Definitivno mi je kulinarski uzor Virgilio Martinez iz Perua i Grant Achatz koji kuha u Americi. Oni su mi uzori jer dan za danom mijenjaju tijek gastronomije i koliko su napredovali te imaju ideje koje su inspirirajuće i baš su karizmatični ljudi i to mi se sviđa kod ta dva chefa.
Treba li šef kuhinje biti karizmatičan?
Da, mislim da treba. Šef bi trebao biti karizmatičan. Kada je netko šef kuhinje i ima ispod sebe par ljudi, oni gledaju tu osobu kao neki uzor i neku smjernicu tako da bi takva osoba definitivno trebala biti karizmatična.
Jesi li ti karizmatičan?
Mislim da sam karizmatičan. Mislim da nisam karizmatičan u lošem smislu. Volim kompromis, rado dijelim svoja znanja s kolegama, volim pomoći, ali i znam preuzeti stvari u svoje ruke.
Što ti je najdraže pripremati?
Najviše volim pripremati sirovu ribu. Obožavam sirovu ribu, ali ne jela kao tipa sushi, nego više onaj tip jela kao što su u Latinskoj Americi – mnogobrojni dresinzi, salse, ukiseljeno povrće i svakakvi umaci. To obožavam jer su namjernice čiste, imaju najviše hranjivih tvari i ništa iz se iz njih ne gubi termičkom obradom, a i dalje imaju punoću okusa koja se naglašava tom sirovosti.
Kada si počeo kuhati?
Kuhanje sam spoznao sa svojom majkom s kojom sam kuhao od rane dobi i zapravo moji roditelji imaju svoju pizzeriju tako da sam u kuhinji od svoje devete godine. Profesionalnijem kuhanju me naučio moj bivši sous chef koji je sa mnom radio jako često i jako puno tako da bih se zapravo njemu trebao zahvaliti za sve ovo.
Što bi napravio da osvojiš nagradu?
Kada bih osvojio nagradu, definitivno bih htio svoje znanje još unaprijediti i ići na neke od prestižnijih akademija diljem svijeta. Definitivno bih htio još putovati sa svojima, to je ono što jako volim.
Show 'Hell's Kitchen Hrvatska' gledajte na RTL-u i platformi Voyo!
POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':