Ovaj dan je posvećen jednoj od najomiljenijih i najpoznatijih jela - pizzi. Kao hrana koja je osvojila srca ljudi širom svijeta, pizza je postala simbol udobnosti, druženja i gastronomije.
Povijest pizze seže daleko u prošlost, sve do antičkih vremena kada su drevni Rimljani pripremali svoje verzije tankog kruha prekrivenog raznim sastojcima. Međutim, moderna pizza kakvu danas poznajemo potječe iz Napulja u Italiji. Tradicionalna napolitanska pizza, poznata po svojoj tankoj kori, sočnoj rajčici, mozzarelli i svježim začinima, postala je prepoznatljiv simbol talijanske kuhinje. Recept za jednu takvu donosi Ivan Vrbanec, sous chef 'Hell's Kitchena'!
MARGHERITA NAPOLITANA
Proces za takvu vrstu pizze počinje 24 sata prije pečenja. Radi se hidratacija75 posto, što znači kilogram brašna na 750 ml vode, 1 g suhog kvasca, malo šećera i 20 g soli.
Umijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti do dva sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga prebaciti u hladnjak do drugog dana.
Drugo jutro izvaditi tijesto iz hladnjaka i temperirati ga otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi pa bulirati. Ostaviti još nekih sat vremena, a zatim krenuti na pečenje!
Tijesto razvući, na njega dodati rajčicu, mozzarellu, malo maslinovog ulja. Nakon pečenja na vrh staviti svježi bosiljak.
Kako ovu vrstu pizze krasi prozračno tijesto, za pripremu je najbolja krušna peć ili peć koja može postiži temperature iznad 350. Ako pečete kod kuće, ugrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu.
Dobar tek!