Kako to zaista izgleda u profesionalnoj kuhinji? Većinom večere u restoranima budu u ambijentu - restorana, no ovo iskustvo sa seta najiščekivanijeg projekta proljeća svakako je potpuno drugačije. U to smo se uvjerili čim smo sjeli u novosagrađeni zagrebački studio 'Hell's Kitchena Hrvatska' od oko 800 metara kvadratnih metara. Ljubazno su nas dočekale hostese, otpratile nas do stola broj devet i iskustvo u paklenoj kuhinji je započelo. Mrki pogled jednog od najpoznatijih chefova regije Toma Gretića, inače i chefa 'Hell's Kitchena', nije bio zbog nas 30-ak gostiju, već zbog njih - kandidata ovog projekta koji su u showu došli pokazati svoju profesionalnost. Što su li samo učinili prije ovoga da smo i mi, udaljeni desetak metara od glavne scene, mogli osjetiti kako nešto nije kako treba... Naravno, sve to nije promaknulo oko 50-ak kamere koje su nas okruživale.
Kandidati su podijeljeni u timove - crveni i plavi, a svaki tim ima svog sous chefa. Nisu tu da im pomažu, već su oni, kako bi se reklo, oči i uši glave ove kuhinje. Oni su Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec, iskusni i cijenjeni chefovi, na zadatku kako bi iz prve ruke znali kako se kandidati snalaze u stresnom okruženju. Ne donose konkretne odluke, to je dio za koji je zadužen Tom Gretić. On odlučuje tko napušta show, tko će što kuhati, je li jelo zadovoljilo kriterij da se stavi na stol i u kkonačnici - koji kandidat/kinja napušta show.
Kad smo sjeli za stol, čekao nas je bogat menu. Prva pomisao bila je - pa kako ćemo to sve pojesti? Konobar nam je ljubazno objasnio kako možemo birati između dva jela za svaki segment, odnosno za hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert. Očekivali smo kako ćemo na jela čekati otprilike pola sata do 45 minuta, kako to obično biva u restoranima, ali je hrana na naš stol stigla poprilično brzo. U svega 15-ak minuta od naše narudžbe.
Tuna tataki, hummus, salikornija, jogurt-menta bilo je naše prvo hladno predjelo. Tanjur je bio toliko, laički rečeno, lijep, da nam je bilo žao jesti. Tuna je bila slabo pečena, a to je potaklo dodatnu sočnost prilikom jela. Kada se ona umočila u umake - jogurt-mentu te hummus, bilo je još bolje.
Potom je slijedilo toplo predjelo - risotto od cikle, gorgonzole i oraha. Kombinacija koju vjerojatno nikada ne bismo probali, ali u 'Hell's Kitchenu' Toma Gretića sve je moguće. Toplo predjelo sa slatkastom notom, savršeno kuhana riža al dente, zanimljivost boja na tanjuru - to je nešto što čovjek želi još koji put probati u životu, svjestan vjerojatno da sam tako nešto nikada neće napraviti.
Slijedovi su se brzo nizali pa je tako došao red i na glavno jelo. File orade, beurre blanc, čimule, rissole s ružmarinom i komorač. Očekivali smo kosti u oradi, ali bila je savršeno očišćena, a balans s ovom morskom ribom odlično je postignut s povrćem. No, komad je za prosječnog čovjeka bio skroman. Bez obzira na prijašnja jela, nismo se najeli do sitosti, a desert smo propustili.
Ne našom krivicom! Iz kuhinje se samo odjedanput čulo: "Sramite se! Van iz ove kuhinje! Brže".
U tom trenutku smo shvatili da se nalazimo u ozbiljnom okruženju u koji se, u datom trenutku, naša razonoda nije uklapala. Izrazi lica kandidata plavog tima nisu bilo mili, što smo uspjeli vidjeti iz daljine, a razlog je očito bila ljutnja Toma Gretića. Naime, kandidati mogu biti udaljeni iz kuhinje ako naprave jednu kardinalnu grešku ili više manjih uzastopno, a profesionalac, ali i onaj koji to nije, zna da se u kuhinji svašta može dogoditi.
Naš se fokus s jela prebacio na kuhinju, koja se praznila, a na setu je ostao samo crveni tim. Kako su nam kasnije objasnili, narudže plavog tima morali su preuzeti crveni. Pritisak je bio na vrhuncu, a nakon nekoliko minuta i crveni tim je izašao iz kuhinje.
A gdje je naš desert? Ovisnici o slatkome će razumjeti. Nitijedan obrok nije potpun bez te male doze šećera na kraju. Šećer nismo dobili, ali barem nismo imali gorak okus u ustima kao kandidati 'Hell's Kitchena'.
Prvu epizodu 'Hell's Kitchen Hrvatska' pogledajte večeras od 21.15 na RTL-u! Epizoda je odmah dostupna na platformi Voyo.