PREDJELO- 'Dvije na gusto'
Tikva/bundeva - 2 srednje velicine
Mrkva - 1 manja
Kapula - pola manje
Celer - 1/4
Batat - 1 mali
Bučino ulje - 10ml
Bučine sjemenke - 10 g
Vrhnje za kuhanje - 10ml
Začini po želji
Brusketa - 1 feta
Panceta - 1 feta
Sir - 1 feta
Tikve se prerežu napola izbockaju s vilicom te prekriju sa folijom i stavljaju pećnicu na otprilike sat vremena dok ne omekša. Za to vrijeme se prokuha mrkva, kapula, celer i batat. Nakon što je tikva omekšala, ubacuje se u vodu sa ostalim povrćem te ponovno prokuhavati neko vrijeme dok sve ne omekša, zatim se juha izblenda, procijedi i na kraju posluži s malo bučinih sjemenka, bučinim uljem i vrhnjem za kuhanje. Bruschetta složena sa sirom i pancetom se peče na visokoj temperaturi desetak do 20 minuta te poslužuje uz juhu.
GLAVNO JELO - 'S koljena na koljeno'
Janjeća koljenica - otp 400g komad
Vino (crno, bijelo) - dec bijelog, 2-3 dl crnog
Celer - glavica
Mrkva - 2 srednje
Kapula - 3 srednje
Češnjak - 3 reznja
Jabuka - pola manje
Ružmarin - 2 male grancice
Krumpir - 5 manjih
Maslac - pola
Brašno - 50ak g
Maslinovo ulje - 35dl
Začini po želji
Mikrobilje
Stroh
Prvo se koljenica uvalja u brašno, zatim se stavlja u veliku padelu sa zagrijanim maslinovim uljem na visokoj temperaturi. Koljenica se mora za peći sa svih strana otprilike svakoj strani treba dvije minute. Nakon toga koljenicu vadimo van, odlažemo je sa strane i ubacujemo svo povrće da se izdinsta. Nakon što se povrće izdinstalo vraćamo koljenicu u istu padelu zajedno s povrćem te doljevamo s vinom i vodom te puštamo da ključa otprilike petnaestak minuta. Nakon toga, sve se prebacuje u pećnicu gdje se pušta bar 2 h da meso omekša. Kada je meso pri kraju, ponovno ga izvadimo i odvojimo od povrća, a povrće vraćamo na vatru. Procjeđujemo da nam ostane samo umak te umak reduciramo, a koljenice bez umaka vraćamo u pećnicu.
Za priloge prokuhamo mrkvu i celer u odvojenim posudicama te kada omekša, stavljamo u blender zajedno sa maslacem te tako dobivamo pire.
A krumpir blansiramo, začinjavamo s ružmarinom i uljem te zapečemo u pećnici.
Kada je sve gotovo, poslužujemo sa mikro biljem te flambiramo sa strohom.
Desert - 'Klasika sa twistom'
Piškote - 6-8 prutića po časi
Mascarpone- 500g
Jaja - 5 srednjih
Kava
Kakao
Naranča - 1 srednja
Šećer u prahu - 3 žlice
Liker od naranče - 1 dl
Odvojeno istučemo bjelanjak u snijeg, a odvojeno žumanjke pomiješamo sa šećerom. Nakon toga umiješamo rahlo bjelanjak u žumanjak te izribamo pola korice naranče u smjesu. Pomiješamo kavu, liker od naranče i sok od naranče u posudicu te u to uranjamo piškote. Sve slažemo red piškota, red kreme te nakon hlađenja pospemo kakaom u prahu i dekoriramo koricom od naranče.
Što će idući tjedan pripremati kandidati, ne propustite pogledati na RTL-u, a epizode gledajte i na PLAYU !