Večera za 5

Istarska maneštra, domaći fuži i žgvacet - odlična ideja za slastan vikend!

Ovaj tjedan u showu 'Večera za 5 na selu' pripremali su se tradicionalni recepti našeg najvećeg poluotoka - Istre! A ako vam nedostaje ideja za nedjeljni ručak - evo što možete pripremiti!

RTL TV
23.02.2020 10:00

Kroz istarski tjedan showa 'Večera za 5 na selu' gledatelji su mogli vidjeti kako se pripremaju tradicionalna jela tog kraja, ali i naučiti neke nove riječi poput - maneštra, trukinja ili žgvacet.

Istarska maneštra najpoznatije je istarsko jelo "na žlicu" iduboko je ukorijenjena u kulinarsku tradiciju Istre. To popularno i ukusno jelo se u Istriposlužuje tijekom cijele godine iobično svaka osoba ima svoj način pripreme tog jela. No ipakna spomen istarske maneštre svi znaju da u nju idugrah, kukuruz (trukinja), krumpir, mrkva i suho meso te ostali začini i sastojci po želji. Još jedno obilježje ovog jela je to da se obično kuha u što većem loncu pada obavezno ostane tanjur više i za drugi dan jer je tada maneštra čak i ukusnija. Recept za tradicionalnu istarsku maneštru možete pročitati ovdje .

Večera za 5 na selu

Još jedno gastronomsko obilježje Istre su svakako raznovrsne domaće tjestenine poput istarskih fuži, pljukanaca i njoki.

Istarski fuži se obično rade od pšeničnog brašna, soli, jaja i vode te se umijesi glatko tijesto, tanko razvalja i izreže na rombove širine 3 do 4 centimetra pa sepomoću štapića jedan kraj romba ovije oko drugog i zalijepi. Nakon što se tjestenina oblikuje, skuha se u slanoj vodi i obično posluži uz žgvacet.

Istarski žgvacet je zapravo vrsta istarskog gulaša - komadićimesa u gustom umaku. Vrlo je poznat kokošji žgvacet, zatim šugo (umak) od goveđeg ili svinjskog mesa, ali i raznih vrsta divljači. Recept za istarski žgvacet od svinjskih rebara možete pročitati ovdje .

Večera za 5 na selu

Nove ukusne recepte i kulinarske inspiracije pratite u showu 'Večera za 5 na selu' od ponedjeljka do petka u 20 sati na RTL-u!