Večera za 5

Imamo nekoliko ukusnih recepata koje biste mogli isprobati ovog vikenda!

Ovog tjedna u 'Večeri za 5 na selu' otkrili smo nekoliko novih tradicionalnih recepata koji nisu komplicirani za napraviti, a od gostiju su dobili sjajne ocjene. Donosimo ih u nastavku!

RTL TV
02.02.2020 08:35

Jesen na stolu

Pečeni picek, domaći mlinci

Mlince pravimo tako da pomiješamo brašno, dva jaja, vodu i sol. Valjati i peći.

Ražnjići od svinjskog buta

Meso se puni prešanom šunkom i sirom te se tako zarolano meso stavlja na štapić za ražnjiće, sa svježom paprikom. Prilog je kuhani krumpir s mrkvom i brokulom.


Bakina zlevanka

Image 4073367 (auto)

- kukuruzno brašno

- šećer

- mlijeko

- ulje

- prašak za pecivo

- glatko brašno

- jaja

- kiselo vrhnje

- višnje

Svi se sastojci umiješaju u biskvit i ispeku u pećnici te se na kraju preliju kiselim vrhnjem i šećerom i ukrase višnjama.


Torta bez morta

Image 4075743 (auto)

- jaja

- šećer

- lješnjaci

- brašno

- mlijeko

- puding

- bijela čokolada

Ispeći četiri biskvita. Svaki biskvit izrađujemo posebno.

Tri bjelanjka smiksamo u snijeg postupno dodajući tri žlice šećera, kad smo izmiksali dodajemo 50 grama lješnjaka i pola velike žlice brašna. Lješnjake i brašno umiješamo ručno u istučene bjelanjke. Smjesu stavljamo u kalup za torte u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Biskvit pečemo 30 minuta, odnosno dok ne porumeni. Probamo čačkalicom ako nismo sigurni je li gotovo i tako za svaki biskvit.

Dok nam se biskvit peče, od litre mlijeka odvojimo malo i umutimo puding, brašno, šećer i 12 žumanjaka. Ostatak mlijeka stavimo da se grije, kad je mlijeko dovoljno toplo (ne smije zavriti), ulijemo smjesu i kuhamo kremu dok ne dobijemo gustu smjesu, otprilike 10 minuta.

Kad je krema gotova, odvojimo je u dva jednaka djela - u prvu kremu, dok je još vruća, dodajemo jednu čokoladu sa sjeckanim u lješnjacima, a u drugu kremu jednu bijelu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi onda ostaviti kremeda se hlade. Kad se kreme ohlade, u svaku dodamo 125 grama maslaca i izradimo mikserom. Također izmiksamo vrhnje za šlag.

Tortu slažemo tako da prvo stavimo biskvit, crnu kremu, bijelu kremu, šlag. I opet ponavljamo postupak, biskvit, crna krema, bijela krema, šlag. Možemo je dekorirati šlagom ili ostatkom kreme. Tortu staviti u hladnjak i poslužimo kad se ohladi.