Novosti

Znate li što su tomahawk, ribeye i prime ribeye steak?

Tomislav Špiček je svome gostu Stoletu pripremio tri vrhunska komada mesa

RTL.hr
14.06.2022 12:45

U četvrtoj epizodi 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR', slavni chef Tomislav Špiček u idiličnoj Dedinoj sjenici ugostio je suvoditelja game showa 'Dođi, pogodi, osvoji', Marina Ivanovića Stoleta.

Pročitajte još
Roštiljanje uz puno smijeha i repanja: Špiček je Stoleta oduševio vrhunskim steakovima

Tomek je Stoletu pripremio tri sočnagoveđa steaka: ribeye, prime rib i tomahawk.

Ako niste znali, riječ je zapravo gotovo o identičnim komadima najkvalitetnijeg mesa, koji su samo odrezani na drugačiji način.

Ribeye steak (potplećnjak, bržolica, pržolica, škotski file, delmonico, entrecôte)

Ribeye steak je jedan od najkvalitetnijih odrezaka govedine od prednjeg dijela mesa uz kralježnicu od stražnjeg šestog do dvanaestog rebra. Ribeye je pun masti što ga čini sočnijim i aromatičnijim mesom.

Prime rib steak (cote de boeuf)

Prime rib odrezak goveđi je odrezak s početnog dijela hrpta s rebrima. Kosti su korisne pri pripremanju odrezaka jer daju poseban okus i zadržavaju vlagu.

'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR'

Tomahawk

Tomahawk odrezak je zapravo iz istog dijela goveđe potplećke, no dobijemo ga samo ako se pravilno nareže s rebrom, tj. kosti dužom od mesa. Tomahawk je zapravo ribeye odrezak čija je duga kost rebra, oko 20 do 30 centimetara, očišćena od masti i viška mesa.

Koga će idućeg ugostiti i što će zanimljivo naš vrsni chef pripremati u petoj epizodi emisije 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR' gledajte u četvrtak u 20:10 na RTL-u.