U četvrtoj epizodi 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR', slavni chef Tomislav Špiček u idiličnoj Dedinoj sjenici ugostio je suvoditelja game showa 'Dođi, pogodi, osvoji', Marina Ivanovića Stoleta.
Tomek je Stoletu pripremio tri sočnagoveđa steaka: ribeye, prime rib i tomahawk.
Ako niste znali, riječ je zapravo gotovo o identičnim komadima najkvalitetnijeg mesa, koji su samo odrezani na drugačiji način.
Ribeye steak (potplećnjak, bržolica, pržolica, škotski file, delmonico, entrecôte)
Ribeye steak je jedan od najkvalitetnijih odrezaka govedine od prednjeg dijela mesa uz kralježnicu od stražnjeg šestog do dvanaestog rebra. Ribeye je pun masti što ga čini sočnijim i aromatičnijim mesom.
Prime rib steak (cote de boeuf)
Prime rib odrezak goveđi je odrezak s početnog dijela hrpta s rebrima. Kosti su korisne pri pripremanju odrezaka jer daju poseban okus i zadržavaju vlagu.
Tomahawk
Tomahawk odrezak je zapravo iz istog dijela goveđe potplećke, no dobijemo ga samo ako se pravilno nareže s rebrom, tj. kosti dužom od mesa. Tomahawk je zapravo ribeye odrezak čija je duga kost rebra, oko 20 do 30 centimetara, očišćena od masti i viška mesa.
Koga će idućeg ugostiti i što će zanimljivo naš vrsni chef pripremati u petoj epizodi emisije 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR' gledajte u četvrtak u 20:10 na RTL-u.