U prvoj ovogodišnjoj epizodi zanimljive kulinarske emisije 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR' najpopularniji zagrebački kuhar, Tomislav Špiček u idiličnoj Dedinoj sjenici ugostio je RTL-ovu voditeljicu Anu Radišić.
Dok je simpatični Tomek pripremao meso, zamolio je lijepu voditeljicu da mu pomogne oko pripreme salate. Zanimljivo je kako je Ana miješanu salatu i mini rajčice posula cvijetom soli.
U nastavku pročitajte zašto je ta sol posebna i koristi li se jednako u pripremi hrane kao i kuhinjska sol.
Cvijet soli je najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, no nije potpuna zamjena za kuhinjsku sol. Ne upotrebljava se za kuhanje, već samo kao začin za pojačavanje okusa hrane i dodaje se netom prije posluživanja. Dok se druge morske soli prikupljaju s dna, cvijet soli nastaje na površini mora.
Nakon prikupljanja ne obrađuje se ni procesira, već se direktno pakira i distribuira. Kvalitetnija je od ostalih soli jer nije rafinirana pa stoga sadrži veći udio minerala, posebno magnezija, kalija, kalcija i željeza. Okusom je pak manje slana jer sadrži manje natrijevog klorida, a kako nije posebno jodirana, ne preporuča se u prehrani potpuno kuhinjsku sol zamijeniti s cvijetom soli. Naime, jod u soli nužno je potreban za pravilan rad štitne žlijezde.
Koga će sljedećeg ugostiti i što će zanimljivo naš vrsni chef pripremati u drugoj epizodi emisije 'BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR' gledajte u četvrtak u 20:10 na RTL-u.