S blagdanom Sveta tri kralja završavaju božićni blagdani pa se taj dan posebno slavi. Osim tradicionalnog spremanja bora i božićnih ukrasa te blagoslova vode, pripremaju se i ukusna jela, a ako ne znate što biste pripremili, možda vam se svide ovi recepti iz showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!'"
Punjena rolada od teletine
Sastojci:
teleći biftek 1,5 kg
1 poriluk 200 g
ementaler sir 60 g
svježa kadulja 12 listića
Schwarzwald šunka 12 tankih šnita
mascarpone sir 100 g
maslac 100 g
vrhnje za kuhanje 200 g
zeleni papar iz salamure 1 žlica
bijelo vino 1 dl
papar
sitni baby krumpirići 1 kg
sol
slatka mljevena paprika
češnjak u prahu
Priprema:
S mesa odstraniti žile i suvišnu masnoću, preko folije tanko istući, malo posoliti i popapriti. Na to posložiti listiće kadulje, a zatim šunku. Poriluk očistiti, narezati i pirjati na maslacu. Kad omekša, maknuti s vatre i umiješati ribani sir i mascarpone. Smjesu razmazati po mesu. Pomoću folije napraviti roladu, krajeve učvrstiti čačkalicom. Na vrućem maslacu zapeći sa svih strana, peći pokriveno u pećnici 50-60 minuta.
Na masnoću od pečenja dodati vino da ispari, dodati zeleni papar i vrhnje za kuhanje.
Prilog:
Krumpiriće skuhati, oguliti, marinirati sa začinima i zapeći na maslacu.
Punjena teleća prsa
Sastojci:
teleća prsa bez kosti 1 kg
svinjska lopatica 500 g
špek 100 g
češnjak
papar
crvena paprika
žuti luk 3 kom
jaje 1 kom
mrkva 2 kom
svinjska mast
peršin
majčina dušica
kosti od prsa za temeljac
miks korjenastog povrća
krumpir 6 kom
maslac 250 g
kelj pupčar
ricasta raštika 200 g
Dodatni pribor:
kuharska igla i konac (špaga)
Priprema:
Teleća prsa začiniti, napraviti džep te napunitit mljevenim mesom i ostalim začinima te vezati špagom, te ispeći u pećnici na 200 stupnjeva.
Ricastu raštiku ispeći u dubokom ulju. Od kostiju i korjenastog povrća napraviti temeljac.
Krumpir skuhati, stisnuti ga rukom te zapeći sa začinima. Kelj isto.
Svinjski kare
Sastojci:
svinjski kare u komadu bez kosti s kožom
žuti luk 4 komada
češnjak 2 komada
suncokretovo ulje
majčina dušica
sol krupna
limun 1 komad
kadulja 20 listova
grašak 250 g
ljutika 5 komada
cikla svježa 3 komada
endivija 2 komada
dehidrirana svinjska koža
Priprema:
Svinjski kare otvoriti, začiniti, napraviti rolu i vezati. Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko sat vremena. Ljutiku zapeći. Od graška napraviti kremu. Ciklu narezati na kockice te peći na tavi sa začinima. Endiviji skinuti mekane djelove te korijen lagano pržiti i začiniti acetom balsamicom. Od dehidrirane kože napraviti popcorn.