Željka Klemenčić godinama je radila kao novinarka i urednica, a onda se počela educirati o kuhanju i zdravoj prehrani pa je tako spojila ugodno s korisnim. Pripada pokretačima cijenjenog kulinarskog magazina, a unazad nekoliko godina svoju je strastprema gastronomiji pretvorila u privatni posao i pokrenula vlastiti gastromagazin i web stranicu pod imenom 'Mrvica' . Uskoro je izdala i kuharicu 'Sretno dijete koje jede sve' , a uz to je članica žirija RTL-ove kulinarske emisije od daleke prve sezone.

Već dugi niz godina sudjelujete u snimanju RTL-ove kulinarske emisije, točnije, zajedno s kolegom Špičekom bili ste u žiriju prve sezone 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te ste i sezonama nakon neizostavan dio kulinarskog žirija. Što vam emisija predstavlja i koliko se ugodno osjećate na setu emisije?
Nakon tolikih godina na setu smo zbilja već kao mala obitelj - znaju se zadane uloge, uhodane interne šale, jutarnji i popodnevni rituali... Mi iz žirija puno vremena provodimo zajedno na snimanjima i premda je tempo ponekad brz, atmosfera je zbilja uvijek dobra.
Osim toga, članica ste žirija i u blagdanskom izdanju showa 'Tri, dva, jedan – ho, ho, ho!' kojoj je u fokusu božićni duh, zajedništvo i slasni prigodni kolačići i ostali recepti – kakav vam je koncept te tematske emisije?
Ja na to gledam kao na neku revijalku - ono, kao kad gledaš šarene kostime u nekom revijalnom izdanju umjetničkog klizanja oko Nove godine... Dakle, dodatno šarenilo i šušur, nešto manje ozbiljnosti, prigodna tematika s više aroma i dekoracija...

S kolegama Tomislavom Špičekom i Ivanom Pažaninom se odlično slažete i nadopunjavate, barem tako izgleda na ekranima. Je li to zaista tako? Je li se ikada dogodilo da se u nečemu niste slagali i kako to riješite"?
Nas troje smo nevjerojatno različiti, ali se zbilja dobro nadopunjujemo i slažemo. To nije gluma. Naš odnos evoluira, u njemu ima puno humora, puno smo toga već prošli zajedno pa si već možemo svašta i reći.Mislim da smo danas bitno drugačiji nego što smo bili prije pet sezona. Ostarjeli smo zajedno, ali u najboljem smislu te riječi. Često nemamo isto mišljenje, ali to nam nije nikakv problem. Zato i postoje tri člana žirija - zbog raznolikosti mišljenja, kad je to moguće.
Sad je u tim stigla i voditeljica Marijana Batinić, kako se snašla na setu? Jeste li imale priliko već zajedno surađivati?
Marijanu sam površno poznavala, ali sada s njom prvi put surađujem. Uklopila se kao da je tu oduvijek bilapa uopće nemam osjećaj da je neko novo lice na setu.

Razni su kandidati prošli kroz mnogo sezona showa, što najviše cijenite kod tih amaterskih kuhara? A što najmanje, točnije, što vas može razočarati?
Volim vidjeti da nekoga kuhanje zbilja zanima, da se trudi, da grize, da nije došao samo cirkusirati. Olakotna je okolnost i kad je tip čovjeka koji sluša savjete i može dobronamjerno shvatiti kritiku. Teško mi pada kada ljudi shvaćaju stvari preosobno ili jednostavno ne znaju komunicirati. Nastojim uvijek biti pristojna, ali nemoguće je o svim jelima govoriti samo pozitivno.
Koji su vam trenuci tijekom snimanja najdraži – je li to kušanje, obilazak radnih jedinica, ocjenjivanje ili odmaranje u pauzama kad su kamere ugašene?
Kušanje mi je najdraži dio - tu smo svoji na svome. Radimo ono zbog čega smo tu, i svaki novi tanjur je iznenađenje. Premda, bude najviše smijeha kad su kamere ugašene.

Gledatelji ponekad znaju komentirati da ste vi najstroži član žirija, iako ste ih već razuvjerili, no možete li pojasniti smatrate li se najstrožom" članicom žirija?
Ne smatram se strogom, a kamoli najstrožom. (smijeh) Ali ljude misle što misle i na to se ne može utjecati. Mislim da to ima veze s mojim licem. Kad sam ozbiljna, djelujem strogo. A često sam ozbiljna. Ljudi ionako tu neverbalnu komunikaciju "čuju" glasnije od onoga što je zaista izgovoreno.
Kada ne snimate, možete li nam otkriti kako rado provodite vrijeme – slobodno, s obitelji ili poslovno?
Kada ne snimam i ne radim moje je vrijeme sasvim posvećeno sinu. Vrlo, vrlo rijetko išta radim bez njega. Dok su djeca mala jednostavno mislim da treba biti tako.

Puno ste jela kušali, pišete recepte, ali što najviše i najradije kuhate i jedete kod kuće?
Obična, normalna svakodnevna jela. Umorna sam od komplicirane hrane, od kušanja u sljedovima, i slično. Volim kuhati ćušpajze, sva jela na žlicu, sva jela koja se kuhaju u velikom loncu... Sarmu, grah s repom i ječmom, leću... Kuhamo i puno juha i temeljaca. Kad imaš temeljac - imaš obrok.
Ususret blagdanima - koji je vaš omiljeni božićni recept?Imate li neke božićne rituale koje volite i držite do njih?
Nemam jedan božićni recept. Volim malo promjene. Ali recimo - božićnu puricu sam usavršila. Godinama nisam bila zadovoljna, ali sad mi je to baš fino. Ako pečete puricu, salamura čini razliku. Purica neka odstoji u salamuri barem jedandan. Onda je pečem na nešto nižoj temperaturi - dugo i polako, da ostane lijepo sočna. Uz takva krta mesa, volim imati dosta povrća, a ne samo mlince. Pečenu ciklu, recimo. Pa grah salatu s matovilcem i bučinim uljem. Umak od hrena. Od kolača, jedan konkretniji - tortu od čokolade ili od badema, recimo. I nešto suhih keksića. To je meni dosta.

Željku Klemenčić, Tomislava Špičeka i Ivana Pažanina te njihove uvijek zabavne, ali i poučne komentare na pripremljena jela ne propustite pogledati u novoj sezoni showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' uskoro na RTL-u!