Problemi s probavom mogu se pojaviti zbog loše prehrane ili drugih bolesti, no svakako možemo pomoći našem tijelom boljom prehranom, ili u ovom slučaju s namirnicama koje su bogate vlaknima
Zašto su vlakna bitna za naše tijelo?
Za urednu probavu , vlakna su ključan sastojak, no pomažu i kod snižavanja krvnog tlaka, raka debelog crijeva i srčanih bolesti .
Koji je preporučen dnevni unos vlakana?
Dnevni unos vlakana preporuča se do 30 g na dan kod odraslih.
Koje namirnice su bogate vlaknima?
Jedete li prehranu bogatu žitaricama, voćem i povrćem, vrlo lako ćete si osigurati dnevni unos vlakana. Odabrali smo 15 namirnica s kojima si možete osigurati vlaknasti" unos.
Ovo su top namirnice bogate vlaknima !
*Sve mjere su izražene prema sadržaju od 100 grama.
1. Bulgur
Kad je riječ o vlaknima ova dalekoistočna pšenica je kralj među žitaricama. Po izgledu, često se uspoređuje s rižom (1.8 g), no udio vlakana mu je daleko veći i to 18 g. Bulgur je bogat još kalijem i vitaminima.
2. Grah
Grah se često spominje kao zdrava namirnica i to nije bez razloga. Pola šalice crvenog graha može imati 7.3 g vlakana. Grah je odličan za probavu, kolesterol i protiv raka debelog crijeva.
3. Leća
Poput većine mahunarki, leća je odličan izvor vlakana i proteina. Pola šalice leće sadrži 3.7 g vlakana. Bogat je izvor folne kiseline, a može se naći u njoj kalija, željeza i bakra.
4. Soja
Soju volimo u tekućem i krutom obliku konzumirati, no jeste li znali da osim što je bogata vlaknima (6 g) puna je i proteina uz željezo, kalcij, magnezij, cink, folnu kiselinu, bakar, vitamin B6 i K1?
5. Ječam
Kao namirnica ječam je poznat još odavnina i dobar biljni izvor vlakana, proteina i vitamina B. Pomaže nam kod snižavanja kolesterola i reguliranja probave. Uz bulgur ima najviše vlakana i to 17 g.
6. Chia sjemenke
Chia sjemenke su nalik super herojima kada je riječ o zdravoj namirnici. Osim što imaju 34 g vlakana, bogat su izvor vitamina C, željeza, magnezija i kalcija.
7. Kikiriki
Sreća da volimo grickati kikiriki jer je vrlo zdrava namirnica s kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, natrijem i vitaminom B6. Kada drugi puta posegnete za njim, sjetite se da ima čak 9 g vlakana!
8. Prokulice
Prokulice su dobar izvor vlakana (3.8 g) te nam pomažu kod probave, no njihova supermoć je u sulforafanu i betakarotenu za koje se dokazalo da učinkovito djeluju protiv raka.
9. Artičoke
Artičoke su vrlo niskokalorično povrće, bogato vlaknima i vitaminima. Jedna porcija može imati 6.8 g vlakana. Odličan su i proteinski obrok.
10. Suhe šljive
Obratite pažnju na suho voće jer u sebi može skrivati dobar izvor vlakana, poput šljiva (7 g), no ukoliko ne volite šljive, probajte suhe smokve!
11. Brokula
Jedna šalica nasjeckane brokule može imati 5 g vlakana. Možda nije svakom omiljeno povrće, ali osim što je dobra za probavu, ima u sebi željezo, kalij, vitamin C i K.
12. Grašak
Zeleni grašak nam pomaže u sprječavanju raka debelog crijeva i kolesterola. Odličan je izvor vlakana, kalija, vitamina C i betakarotena. Šalica graška ima oko 2.5 g vlakana.
13. Banane
Banane su poznate kao izvor kalija, koji je bitan za normalni krvni tlak i rad srca, no imaju u sebi i vlakna (2.6 g) što ih čini odličnom namirnicom za doručak ili kao međuobrok.
14. Psyllium
Psyllium u sebi ima topiva vlakna od kojih se pravi želatina i koristi u laksativima tako da su ove ljuskice vrlo korisne za našu probavu. Samo jedna žlica psyllium ljuskica može imati 6 g vlakana.
15. Avokado
Avokado je odličan ne samo za našu probavu, već i za mozak. Ima u sebi željezo, vitamin A, C, E i K, kalcij, kalij i natrij. Dobar je proteinski obrok i pun je vlakana (6.7 g).