VRIJEME PRIPREME
Njoki 60 min / pašticada 4h
SASTOJCI ZA PAŠTICADU (za 6 osoba)
2 kg goveđeg ili junećeg buta (ruža)
4 velike glavice crvenog luka
1 glavica češnjaka
100 g sitno narezane pancete
10-ak suhih šljiva
1 limun
200 ml crvenog vina
sol
papar
3-4 lovorova lista
SASTOJCI ZA DOMAĆE NJOKE
2 kg krumpira
300 g glatkog brašna (plus, prema potrebi tijesta)
3 jaja
sol
PRIPREMA PAŠTICADE
1. Za početak operite meso, malo ga posušite i počnite ga 'špikati' što bi značilo da stvarate malene rezove po njemu unutar kojih ćete gurati narezanu pancetu i češnjak zajedno. Od oka rasporedite ovaj postupak po cijelom komadu mesa.
2. Želite li pikantniji recept savjetujemo da preko noći umočite meso u 1 litru vinskog octa i 1 litru vode. Možete dodati i par lovorovog lista. Meso mora biti potpuno uronjeno i sljedećeg dana ga samo izvadite, budući da vam ta tekućina više neće trebati.
3. Uzmite dovoljno velik u lonac u koji vam može stati cijeli komad mesa. Nauljite dno s uljem prema izboru, stavite prerezan na pola luk i dodajte meso.
4. Bitno je da okrećete meso tako da se zapeče sa svih strana. *Savjet: U ovom trenutku morate biti prisutni za štednjakom kako meso ne bi zagorjelo!
5. Kada se meso zapeklo sa svih strana, dodajte lovorov list, šljive i sok od jednog limuna. Prema potrebi dodajte vode, ali tek toliko da ne zagore sastojci.
6. Kada vidite da su sastojci omekšali i pustili svoje sokove, izvadite meso iz lonca i zmiksajte ostale sastojke u loncu tako da se pretvore u kašasti umak.
7. Meso izrežite na deblje šnite i vratite ga u lonac.
8. Dodajte vode koliko je potrebno da se sve prekrije.
9. Dodajte sol i papar prema ukusu. Ako želite možete dodati i par cijelih šljiva.
Kuhajte na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša.
10. Kada mislite da će biti skoro gotovo, dodajte 200 ml crvenog vina.
11. Kada alkohol ispari i meso je toliko mekano da se može razdvojiti i vilicom, pašticada je gotova.
PRIPREMA NJOKA
1. Operite neoguljene krumpire i stavite ih u veliki lonac s vodom. Kada možete proći vilicom kroz najdeblji krumpir, onda su skuhani.
2. Procijedite krumpir i ostavite da se ohladi malo. Ogulite ga i upotrijebite gnječilicu za krumpir.
3. Na ravnoj plohi (ili u posudi) umijesite krumpir s jajima i brašnom.
4. Dodajte soli prema ukusu.
5. Trebate dobiti glatko i gipko tijesto, stoga dodavajte brašno prema potrebi.
6. Podijelite smjesu na 4 komada i razvaljajte svaki komad u dugački valjak.
7. Režite po 2 cm duljine svaki valjak i utisnite vilicom svaki njok kako bi se lakše kasnije stopio s umakom.
8. Uzmite lonac i zakuhajte vodu u njemu. Kada zakipi, dodajte prve njoke i čekajte da se dignu na površinu. Pokupite ih i stavite u nauljenu posudu.
9. Ponavljajte sve dok svi njoki nisu skuhani i dodavajte im umaka od pašticade u posudi kako bi ostali sočni i što manje slijepljeni.