Kore Dacquoise
70 g lješnjaka (plus 1/4 šalice lješnjaka, pržene, za ukras)
80 g badema (plus 3/4 šalice sjeckanih badema, prženi, za ukrašavanje)
160 g šećera u prahu
1/8 žličice soli
6 bjelanjaka
70 g šećera
Zagrijati pećnicu na 225C, pa spustiti na 140C
1. Samljeti lješnjake i bademe u fini prah
2. Prosijati šećer u prahu u samljevene lješnjake i bademe, dodati sol
3. Sve dobro sjediniti
4. Tući bjelanjke na srednjoj brzini cca. 3-4 min.
5. Dodati šećer u tri puta
6. Sada pojačati brzinu i dobro umutiti u snijeg
7. Dodati smjesu lješnjak-badem na bjelanjke i brzo i nježno sve dobro sjedinit
8. Izliti smjesu u pripremljeni pleh s papirom za pečenje
9. Peći dok se kore ne posuše i onda ih ostavite u ugašenoj pećnici dok se ne posuše do kraja (može i preko noći)
Ganache
454 g tamne čokolade
480 g slatkog vrhnja
1. Nasjeckajte čokoladu i stavite u srednje veliku zdjelu
2. Zagrijte vrhnje (ne zagrijati do vrenja) i preliti preko čokolade i ostaviti prije miješanja 1 minutu
3. Sve dobro izmiješati u glatku smjesu
4. Pripremite 1 koru dacquoise u pravokutnik i premažite s ganache kremom (samo količine) i lagano stavite drugi dacquoise pravokutnik izravno na ganache
5. Stavite da se hladi
Espresso Buttercream
150 g šećera
1/4 šalice vode
2 jaja
1 žumanjak
338 g Zvijezda stolni, sobne temperature
1 žlica instant espresso u prahu (ili 2 žlice instant kave u prahu ili 1/4 šalice hladnog espressa)
1/4 žličice soli
1. Stavite šećer i vodu pa na vatru i kuhati 3 do 4 min. do nekih 238C
2. U međuvremenu miksati mikserom jaja i žumanjak zajedno na srednjoj brzinidok ne postane svijetla krema, 3 do 4 minute
3. Nakon što šećer dostigne temperaturu pažljivo sirup dodavati u žumanjke i istovremeno miksati mikserom. Miksajte 6 do 7 min.dok krema ne postane hladna na dodir
4. Dodajte masnoću u komadićima i dalje miksajte 4 do 5 min. Smjesa može puknuti i zgrušati se, ali ne brinite! To će se opet sve sjediniti nakon nekoliko minuta miksanja
5. Dodati espresso u prahu (ili kavu u prahu ili pivo espresso) i sol. Miskati dok se u potpunosti ne sjedini.
6. Premažite buttercream na pripremljni dacquoise i prekrijte zadnjom korom dacquoise (ostavite malo buttercream za premazivanje okolo)
7. Premazati okolo buttercream i poravnajte sve neravnine i pripremite tortu za čokoladni preljev
8. Stavite na hlađenje
9. Nakon hlađenja zagrijte preostali ganache i prelite preko torte. Ukrasite s prženim lješnjacima i bademima
U slast!
