Ostalo

Lješnjak-badem dacquoise

Press
20.12.2016 20:14

Kore Dacquoise

70 g lješnjaka (plus 1/4 šalice lješnjaka, pržene, za ukras)

80 g badema (plus 3/4 šalice sjeckanih badema, prženi, za ukrašavanje)

160 g šećera u prahu

1/8 žličice soli

6 bjelanjaka

70 g šećera

Zagrijati pećnicu na 225C, pa spustiti na 140C

1. Samljeti lješnjake i bademe u fini prah

2. Prosijati šećer u prahu u samljevene lješnjake i bademe, dodati sol

3. Sve dobro sjediniti

4. Tući bjelanjke na srednjoj brzini cca. 3-4 min.

5. Dodati šećer u tri puta

6. Sada pojačati brzinu i dobro umutiti u snijeg

7. Dodati smjesu lješnjak-badem na bjelanjke i brzo i nježno sve dobro sjedinit

8. Izliti smjesu u pripremljeni pleh s papirom za pečenje

9. Peći dok se kore ne posuše i onda ih ostavite u ugašenoj pećnici dok se ne posuše do kraja (može i preko noći)

Ganache

454 g tamne čokolade

480 g slatkog vrhnja

1. Nasjeckajte čokoladu i stavite u srednje veliku zdjelu

2. Zagrijte vrhnje (ne zagrijati do vrenja) i preliti preko čokolade i ostaviti prije miješanja 1 minutu

3. Sve dobro izmiješati u glatku smjesu

4. Pripremite 1 koru dacquoise u pravokutnik i premažite s ganache kremom (samo količine) i lagano stavite drugi dacquoise pravokutnik izravno na ganache

5. Stavite da se hladi

Espresso Buttercream

150 g šećera

1/4 šalice vode

2 jaja

1 žumanjak

338 g Zvijezda stolni, sobne temperature

1 žlica instant espresso u prahu (ili 2 žlice instant kave u prahu ili 1/4 šalice hladnog espressa)

1/4 žličice soli

1. Stavite šećer i vodu pa na vatru i kuhati 3 do 4 min. do nekih 238C

2. U međuvremenu miksati mikserom jaja i žumanjak zajedno na srednjoj brzinidok ne postane svijetla krema, 3 do 4 minute

3. Nakon što šećer dostigne temperaturu pažljivo sirup dodavati u žumanjke i istovremeno miksati mikserom. Miksajte 6 do 7 min.dok krema ne postane hladna na dodir

4. Dodajte masnoću u komadićima i dalje miksajte 4 do 5 min. Smjesa može puknuti i zgrušati se, ali ne brinite! To će se opet sve sjediniti nakon nekoliko minuta miksanja

5. Dodati espresso u prahu (ili kavu u prahu ili pivo espresso) i sol. Miskati dok se u potpunosti ne sjedini.

6. Premažite buttercream na pripremljni dacquoise i prekrijte zadnjom korom dacquoise (ostavite malo buttercream za premazivanje okolo)

7. Premazati okolo buttercream i poravnajte sve neravnine i pripremite tortu za čokoladni preljev

8. Stavite na hlađenje

9. Nakon hlađenja zagrijte preostali ganache i prelite preko torte. Ukrasite s prženim lješnjacima i bademima

U slast!

Pročitajte još
Epizoda 7: Tehnički zadatak - lješnjak-badem dacquoise