Ostalo

Kod beze kora važne su i temperatura i vrijeme pečenja

U utorak navečer natjecatelji i gledatelji showa 'Tri, dva, jedan – peci!' mogli su čuti nekoliko savjeta Žakline Troskot o kolaču lješnjak-badem dacquoise, koji je ujedno bio i tehnički zadatak.

Press
21.12.2016 11:04

Lagan i prozračan, dacquoise se topi u ustima i zove na još svakim novim zalogajem. Natjecatelji su ga pripremali prema receptu članice žirija, Žakline Troskot, koja je nekoliko puta naglasila da pripaze pri pečenju kora od bjelanjaka koje mogu brzo pregorjeti. Naime, dacquoise kore slične su beze korama samo što se u njih dodaju orašasti plodovi, lješnjak i badem. Moraju se pravilno peći , tj. potrebno je pripaziti i na temperaturu i vrijeme pečenja. Kore se peku na maksimalnoj temperaturi od 140C ne duže od 40 minuta.

Također je važno da se smjesa ne smije staviti u vruću pećnicu, nego se mora pričekati da se temperatura spusti na željeni nivo, pa onda staviti smjesu u pećnicu jer će u protivnom bjelanjci u smjesi zagorjeti. A to se dogodilo kod većine natjecatelja.

Skoro svi natjecatelji su pretanko razvukli smjesu za kore. Žakline savjetuje da je bolje smanjiti širinu kora nego uskratiti im visinu .

U razgovoru s Domagojem i Jakovom, Tea je primijetila da su momci svoju izrađenu buttercream stavili u hladnjak. Krivo! Naime, smjesa od maslaca i žumanjka se nikako ne smije držati u hladnjaku jer masnoće ne vole hladnoću - one se stisnu i teško ih je ponovo vratiti u željeno, mazivo stanje. Buttercream može stajati na sobnoj temperaturi, ako u prostoriji nije prevruće.