Sastojci:
0,400 kg svinjske pisanice (lungić)
0,075 kg suhih šljiva
0,150 kg maslaca
0,030 l domaće šljivovice
0,150 l kiselog vrhnja
0,060 l slatkog vrhnja
0,050 kg lista peršina
0,100 kg jaja
Priprema:
Pisanicu napunite suhim šljivama koje smo malo hidrirali, odstranili koštice i napunili maslacem. Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak). Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.
U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.
Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gust umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.
Na kraju ulijte domaću šljivovicu te kuhajte minutu do dvije, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.
Za tagliatelle napravite tijesto od jaja i brašna, dodajte vodu, pustite da odmori. Valjajte na tanko i režite na rezance, koje potom skuhajte u vrućoj slanoj vodi te dobro maslacem zamastite da se ne zalijepi.