Ostalo

Stubica za Špičeka

Press
07.02.2018 11:49

Sastojci:

0,400 kg svinjske pisanice (lungić)

0,075 kg suhih šljiva

0,150 kg maslaca

0,030 l domaće šljivovice

0,150 l kiselog vrhnja

0,060 l slatkog vrhnja

0,050 kg lista peršina

0,100 kg jaja

Priprema:

Pisanicu napunite suhim šljivama koje smo malo hidrirali, odstranili koštice i napunili maslacem. Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak). Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.

Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gust umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.

Na kraju ulijte domaću šljivovicu te kuhajte minutu do dvije, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.

Za tagliatelle napravite tijesto od jaja i brašna, dodajte vodu, pustite da odmori. Valjajte na tanko i režite na rezance, koje potom skuhajte u vrućoj slanoj vodi te dobro maslacem zamastite da se ne zalijepi.