Sastojci:
0,50 kg cvjetače
0,05 kg glatkog brašna
0,10 kg maslaca
0,2 dcl mlijeka
1 jaje
Sol
Papar
Muškatni oraščić
Vezica peršina
Limun
Glavno jelo:
Varivo od krastavaca skosanim odrescima
Sastojci:
Mljeveno meso
0,40 kg svinjskeplećke
2 šnite bijelog kruha

Predjelo:
Gratiniranacvjetača
Cvjetaču skuhati u slanoj vodi (ne prekuhati) spar kapi limuna. Na otopljeni maslac dodati brašno i pržiti, zaliti toplim mlijekom, posoliti, dodati muškatnioraščići kuhati na laganoj vatri da se brašno skuha. Kad je gotovo, dodati jedan žumanjak i sitno kosaniperšin. Kuhanu cvjetaču složiti u pekač, preliti bešamelom i gratinirati u pećnici.

Glavno jelo:
Varivo od krastavaca sa kosanim odrescima
Kruh namočen u mlijeko ijaje dodati mesu, začiniti sitno kosanim češnjakom, soli, paprom i napraviti masu za odreske. Vlažnim rukama oblikovati loptice, lagano ih spljoštiti, uvaljati u smjesu brašna i krušnih mrvica u omjeru 1:1 i peći na ulju na laganoj vatri sjedne i druge strane do zlatne boje. Krastavce oguliti (ako su mladi ne treba), prerezati na pola, očistiti od sjemenkii izrezati na veće kocke. Pirjati na maslacu, posoliti, dodati malo limunovog soka i nastaviti pirjati oko 15 minuta. Krastavce pobrašniti, dodati sjeckani kopar i vodu, prema potrebi, te krčkati još malo. Kad je gotovo, dodati jogurti zaokružiti okus po želji.