Riba s blitvom i krumpirom na način chefaMate Jankovića
Sastojci:
Domaći limun
Brancin
Krumpir
Maslac
Češnjak
Maslinovo ulje
Blitva
Majčina dušica
Ružmarin
Mlijeko
Priprema:
Brancin filetirati te ga staviti ostaviti u soli i šećeru na 10 minuta. Nakon toga ga isprati i malo posoliti. Krumpir narezati na ploškice i rezačem izrezati sredinu koju stavimo kaširati u maslinove ulje, dodati češnjak i par grančica timijana te u pećnici peći na 160 stupnjeva, oko 15 minuta. Ostatak krumpira skuhati pa ga nakon što dodate maslac i aromatizirano mlijeko u kojem se kuhao češnjak izradite u pjenu sa štapnim mikserom.
Češnjak tanko narezati na listiće te ga skuhati u blago posoljenom mlijeku. Listove blitve skuhati u vodi i procijediti te izmiksati s malom količinom pjene od krumpira.
Limun iscijediti, sok sačuvati, a kore prokuhati u 2-3 vode te ih izmiksati u glatku kremu uz dodatak maslaca i limunovog soka.
Stapke blitve narezati na kockice te ih kratko blanširati na tavi. Listiće češnjaka procijediti, osušiti te ih kratko pržiti u dubokom ulju.
Na tanjur slagati prvi pjenu od krumpira, pjenu od blitve te na vrh file brancina. Garnirati s konfitiranim krumpirom, češnjakom, te pokapati s kremom od limuna. Sve posoliti s par zrna krupne soli.