Ostalo

Katarina i Ozana: Prokus, biftek jack, džemi

Press
13.04.2017 23:00

Sastojci:

0,100 proso

0,100 kus-kus

0,150 špinat

2 mlada luka

0,005 maslac

0,040 suhe grožđice

0,060 indijski oraščići

0,005 sol

0,005 papar

0,100 šampinjoni

0,050 maslac

0,010 maslinovo ulje

0,400 biftek

0,200 krumpir

1 jaje

0,005 maslac

0,005 ocat

0,010 glatko brašno

0,050 krušne mrvice

Katarina i Ozana, 321 kuhaj

Priprema:

Skuhati proso, skuhati kus-kus. Mladi luk i spinat isjeci na sirno i prohuati u vodi par min. Proso i kus kus staviti u jednu posudu, dodati zlicu maslaca, posoliti i poprapriti. Zatim dobro izmjesati. Dodati prokuhani spinat i mladi luk, grozdice, i orascice. Pa sve dobro izmjesati.

Gljive narežite na ploške i dodajte na tavu na kojoj ste otopili maslac. Pustite ih da omeksaju pa ih posolite i popraprite. Za to vrijeme u drugoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju ispecite na naglo odreske da poprime boju, te ih premjestite u pecnicu da se sokovi prozmu i meso ispece do kraja. Na kraju posluziti s gljivama i prosom.

Krumpiriće skuhati, zgnječiti ga u pire i pustiti da se ohladi, dodati jedno jaje, malo maslaca, soli i začina po želji i malo octa (da u prženju ne vuku masnoću na sebe). Zamijesiti sa dodavanjem brašna mekano tijesto koje se ne lijepi za prste, a dovoljno je mekano za oblikovanje. Podijeliti na 8 djelova, te radni stol posuti mrvicama, valjati "zmijice" od kroketa i rezati željene duljine.

Katarina i Ozana, 321 kuhaj

Prži se u vručem ulju do zlatno žute boje. Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom. Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (2612 cm). Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180c oko 40 minuta. Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.