Ostalo

Kajzeršmarn ili carski urnebes

RTL TV
21.11.2019 17:01

Sastojci:

Smjesa za tijesto

jaja 4 kom

glatko brašno 0,2 kg

sol prstohvat

vanilin-šećer 1 kom

mlijeko 0,3 l

med 50 g

grožđice 100 g

rum za kolače 0,2 l

šećer u prahu 100 g

Krema od jabuka

jabuka zlatni delišes 1,2 kg

šećer 100 g

voda 0,3 l

vanilin-šećer 1 kom

cimet prstohvat


Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa od bjelanjaka napravitigusti snijeg. Udubokoj posudi izmiksati žumanjke, med (šećer), vanilin-šećer i 0,03 l ruma za kolače. Zatim lagano dodavati mlijeko i miksati, ana kraju dodati brašno i sve izmiksati u srednje gustu smjesu kao za palačinke. Na vrućoj tavici otopiti maslac i staviti smjesu. Posuti rezanim grožđicama. Peći je na laganoj vatri 2 minute. Zatim izrezati i okrenuti tepeći na drugoj strani. Narezati opetna manje komade pred kraj pečenja pa zapeći kratko u pećnici.

Za kremu od jabuke treba oguliti,očistiti i narezati jabuke na pola pa na ploške. Staviti ih u lonac pa dodati cimet, šećer, vanilin-šećer i kuhati sve dok jabuke ne puste vodu papo potrebi dodati još malo vode. Kuhati 25 minuta dok ne omekšaju pa ih štapnim mikserom izraditi u kašu, začiniti još po željii poslužiti u zdjelici pokraj kajzešmarna.