Zlevka ili zlevanka tradicionalan je kolač karakterističan za sjeverne dijelove Lijepe Naše. Veoma je jednostavna za pripremu, a kako glasi njezin recept, pročitajte u nastavku.

(FOTO: Pexels)
Za pripremu vam je potrebno:
- 600 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 jaje
- sol
- 1 jogurt
- vanilin šećer
- kiselo vrhnje
- 3 žličice šećera
Zlevka je kolač koji je gotov u samo par koraka. Najprije u posudi izmiješajte jaje, brašno, mlijeko, jogurt, šećer i sol. Sada pripremite pleh za pečenje koji ste prethodno namastili s malo ulja pa u njega izlijte smjesu, a na nju potom rasporedite nekoliko žlica kiselog vrhnja.
Ubacite pleh u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva te pecite 20 minuta. Kada zlevka poprimi zlatno-žutu boju, izvadite je iz pećnice. Na kraju po njoj posipajte šećer po želji.