Ostalo

Upoznajmo riječne ribe: Plemeniti šaran i brkati som

Svježina šarana prepoznaje se po prozirnosti očiju, boji škrgi, mirisu i čvrstoći. Izvana ima vrlo malo ljuski, a meso je bijelo i malo crvenkasto oko kosti. Najbolji su dvogodišnji šarani težine 1-2 kg.

Press
05.02.2016 10:38

Svježi šaran u 100 g sadrži: 75,8 g vode, 18 g proteina i 4,8 g masti. Obiluje vitaminima i mineralima. Od vitamina sadrži vitamin A, E, vitamine B skupine, a od minerala natrij, kalcij, željezo i cink. Bogat je kalijem i fosforom.

Energetska vrijednost šarana je relativno visoka, tako da 100 g jestivog dijela sadrži 531 kJ ili 127 kcal.Cijelog šarana možete pripremati na plavo ili peći. Odreske i filete šarana možete kuhati, pirjati, peći na roštilju ili rašljama, pohati i pržiti.Najpoznatije jelo sa šaranomje fiš-paprikaš koje najbolje pripremaju Slavonci.

Brkatu neman iz rijeke poznajemo kao soma. Som je vrlo ukusna riba, nešto teže probavljiva, ali taj nedostatak nimalo ne umanjuje njegove nutricionističke i gastronomske kvalitete. Meso soma je bijele boje, bez sitnih kosti, relativno masno sa zadovoljavajućim udjelom kvalitetnih proteina animalnog porijekla. Čvrsto meso soma idealno je za prženje i pečenje.

Članovi žirijasavjetovali sunatjecatelje Bijelog tima da kod pripreme riječnih riba pripaze na začine. Som i šaran dugo se pripremaju i zbog slatkoće mesa zahtjevaju jače začine. Soma i šarana najbolje je peći u komadu, jer njihove kosti nisu toliko krhke kao kod morske ribe. Ako se od njih radiriblji temeljac, nikako ne miješajte sastojke u loncu, nego ga samo malo protresite.