Špinat je namirnica koja se može dodati raznim jelima, a može se pripremati na mnogo načina - s tjesteninom, s jajima, na mlijeku, kao glavni sastojak pita, a s njime se mogu praviti pirei i juhe. U kategoriji špinat recepti , u nastavku pročitajte kako pripremiti špinat s mlijekom te tjesteninu sa špinatom.
(FOTO: Pixabay)
Špinat recepti :
Špinat s mlijekom
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 kg svježeg špinata
- 30 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 češnja češnjaka
- sol
- 500 ml mlijeka
Za početak, operite špinat te mu odstranite tvrde stabljike. U lonac ulijte vodu, ubacite špinat te kad zakuha ostavite ga još 5minuta. Ocijedite ga, ohladite pa usitnite. Sada u tavi otopite maslac pa dodajte brašno i lagano pržite dok ne poprimi žutu boju. Ubacite nasjeckani češnjak, špinat te zalijte s 250 ml mlijeka.
Kada se mlijeko zgusne, dodajte ostatak pa posolite i kuhajte još 10 minuta.
Tjestenina sa špinatom
Za pripremu vam je potrebno:
- 300 g tjestenine
- 750 g špinata
- 3 češnja češnjaka
- cherry rajčice
- sol, papar,
- maslinovo ulje
- parmezan
Špinat operite i narežite ga na trakice. Češnjak nasjeckajte na sitne komade, a rajčice narežite na ploškice. U tavi na maslinovom ulju kratko popržite češnjak, a onda ubacite rajčice te ih kratko pržite. Na kraju ubacite i špinat pa sve lagano pržite nekoliko minuta.
Skuhanu tjesteninu ubacite u smjesu povrća, dodajte parmezan, sol papar i sve zajedno dobro promiješajte. Ovi su špinat recepti iznimno zdravi, a ujedno i ukusni.