Kraljica sarma svake nam je godine jedna od prvih vjesnica zime. Mnogima je Božić nezamisliv bez ovog jela, a u posljednjih je nekoliko godina postao glavna atrakcija adventskih štandova diljem Hrvatske. U nastavku pročitajte sarma recept koji će sigurno oduševiti sve one koji će je degustirati.
Za pripremu vam je potrebno:
- glavica kiselog kupusa
- 500 g mljevenog mesa
- 100 g slanine
- 100 g riže
- glavica luka
- češanj češnjaka
- žličica mljevene paprike
- koncentrat rajčice
- 50 g brašna
- 2 žličice soli
- žličica papra
- suho meso
(FOTO: Pixabay)
Sarma recept :
Odvojite listove kupusa, prelijte ih vrućom vodom i ostavite ih par minuta kako bi kupus otpustio svoju kiselost. Za to vrijeme, suho meso kratko prokuhajte. Sada na vatri lagano propirjajte luk te u njega dodajte nasjeckani češnjak i prelijte po mljevenom mesu koje ste prije toga posolili i popaprili. Sada u smjesu dodajte rižu, nasjeckanu slaninu te žličicu mljevene paprike i sve zajedno dobro promiješajte.
Pripremite listove kupusa, a zadebljanja podrežite kako biste lakše smotali sarmu. Počnite rukama puniti listove te ih lijepo zamotajte kako vam smjesa ne bi ispala. Poredajte napunjene sarmice u posudu koju ste prije toga obložili narezanim kupusom. U posudu dodajte suho meso, ulijte vodu toliko da prekrije sarme i stavite ih kuhati.
Čim voda počne kuhati, smanjite vatru i ostavite da se kuha dva sata. Sada u tavi zagrijte žlicu masti, žlicu brašna i zajedno miješajte na vatri. Dodajte potom još malo vode, mljevene paprike i koncentrat rajčice sve to zajedno izlijte u posudu sa sarmama. Sada ostavite sve zajedno da se kuha još desetak minuta.
Uz ovaj sarma recept i vaš će dom zamirisati kao prava adventska idila.