Ostalo

Prežgana juha: Juha nadnaravne moći

Ponovimo, dakle, svi pjesmicu koju smo naučili od sinoć 'Juha je juha, a toplo predjelo je toplo predjelo'. Tako nas je, po ne znamo koji put, upozorio gospodin Špiček...

Press
04.02.2016 17:24

Najbolje objašnjenje zašto juha nije toplo predjelo dala nam je na našem Facebooku 'Tri, dva, jedan, kuhaj!' Nikolina Barać. I na tome joj od srca hvala.

- Juha spada pod juhe, može biti topla, hladna, bistra, ragu ili gusta; ali juha je juha. Ako malo bolje promotrite sastavne dijelove menija vidjet ćete da je podijeljen u više od četiri dijela: hladno-toplo predjelo, glavno jelo ili desert.

Nakon što smo to savladali, odlučili smo vam predstaviti juhu koja je lijek za mnoge tegove.Prežgana juha ili ajnpren pripremale su naše bake i mame, a juha po narodnim predajama rješava mnoge tegobe.

Tako između ostalog smiruje želučane tegobe, vraća vas u žive ako ste noć prije previše popili i rješava crijevne viroze.

Ako je u pitanju jači oblik bolesti, gdje je zabranjen unos masnoća, ovu juhu prigotovite bez ulja ili bilo kakvih masnoća tako da brašno pržite u suhoj posudi dok ga ne prepržite. Tada ga prelijte s vodom dodajući što manje začina i pustite da prokuha. Poslužite s dvopekom.