Ostalo

P kao paella

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo P.

Press
18.03.2016 21:00

PAELLA – tradicionalno španjolsko jelo koje se priprema od riže, povrća, različitih plodova mora i piletine.

PAELLERA – posuda u kojoj se priprema paella, mora biti široka i plitka

PIMENT – aromatični papar koji dolazi s Jamajke. Zanimljivo je da je slatkastog okusa, svega nekoliko vrsta pimenskog papra je ljuto.

PANETTONE – kruh koji se tradicionalno priprema za božićne i novogodišnje praznike. Tipičan za Milano i okolicu, prepun sokova agruma i grožđica, jede se topao. Uz njega odlično ide muškat.

PRIMAVERA - ukrašavanje jela blanširanim ili svježim proljetnim povrćem

POHANJE – termička obrada mesa, ribe, sira ili bilo koje druge namjernice koje se umaču u brašno, jaja i krušne mrvice. Postoje četiri osnovne vrste paniranja: orly, bečki, milanski i pariški.

PANZANELLA – salata porijeklom iz Toskane. Pane je na talijanskom kruh, pa se tako panzanella radi od komadića starog kruha koji se moći u vodi, a zatim miješa s tipičnim sastojcima – rajčicom, začinima i bosiljkom. Poslužuje se ohlađena.

PAVLOVA – desert koji se radi od meringe. Košarice se pune tučenim vrhnjem, a sve se nadopunjuje svježim voćem poput jagoda ili bobičastog voća.

PELJMENI – tijesto koje se puni nadjevima od mesa, gljiva, kiselog kupusa, krumpira ili slično. Potječe iz Rusije.

PISTO - umak sličan talijanskom pestu, ali se osim bosiljka umaku dodaju češnjak, sir gruyere i maslinovo ulje. Savršen za tjestenine i salate.