PAELLA – tradicionalno španjolsko jelo koje se priprema od riže, povrća, različitih plodova mora i piletine.
PAELLERA – posuda u kojoj se priprema paella, mora biti široka i plitka
PIMENT – aromatični papar koji dolazi s Jamajke. Zanimljivo je da je slatkastog okusa, svega nekoliko vrsta pimenskog papra je ljuto.
PANETTONE – kruh koji se tradicionalno priprema za božićne i novogodišnje praznike. Tipičan za Milano i okolicu, prepun sokova agruma i grožđica, jede se topao. Uz njega odlično ide muškat.
PRIMAVERA - ukrašavanje jela blanširanim ili svježim proljetnim povrćem
POHANJE – termička obrada mesa, ribe, sira ili bilo koje druge namjernice koje se umaču u brašno, jaja i krušne mrvice. Postoje četiri osnovne vrste paniranja: orly, bečki, milanski i pariški.
PANZANELLA – salata porijeklom iz Toskane. Pane je na talijanskom kruh, pa se tako panzanella radi od komadića starog kruha koji se moći u vodi, a zatim miješa s tipičnim sastojcima – rajčicom, začinima i bosiljkom. Poslužuje se ohlađena.
PAVLOVA – desert koji se radi od meringe. Košarice se pune tučenim vrhnjem, a sve se nadopunjuje svježim voćem poput jagoda ili bobičastog voća.
PELJMENI – tijesto koje se puni nadjevima od mesa, gljiva, kiselog kupusa, krumpira ili slično. Potječe iz Rusije.
PISTO - umak sličan talijanskom pestu, ali se osim bosiljka umaku dodaju češnjak, sir gruyere i maslinovo ulje. Savršen za tjestenine i salate.