Curry može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, međutim, osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica dok dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar.
Karakterističnu narančasto-žutu boju curryju daje kukurma (ima protuupalna i antioksidativna svojstva), dok je curry u tajlandskoj kuhinji crvene boje zbog crvene čili papričice ili zelene boje zbog zelene čili papričice. Obično se pripremaju s ribljim umakom i kokosovim mlijekom koji će curryju dati potrebnu gustoću. Uz patlidžane, bambus, listove limete i bosiljak, curryju se mogu dodati i razne vrste mesa, račići ili u vegetarijanskoj inačici povrće, a uvijek se poslužuje s rižom ili rižinom tjesteninom.
Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica, povrća i mesa, pa i deserte. Zanimljiv je dodatak zelenom povrću i salatnim preljevima. Ako volite slatko kiseli okus slastica, slobodno ga probajte uz čokoladu ili sladoled od vanilije.