Ksenija Fucak : Koliko ima načina pripreme majoneze u kućnoj radinosti?
Ima bezbroj kombinacija za oplemenjivanje majoneze. Osnovni sastojci majoneze su jaja, senf, ulje i limunska kiselina, no ja preporučujem da umjesto običnog biljnog ulja koristite maslinovo. Naravno, ako želite začinite svoju majonezu čili papričicama ili mediteranskim začinima.
Snježana Arić : Od koje se vrste pravi kavijar i koji je način pripreme?
Osobno koristim samo kavijar lososa koji je crvenkaste boje, dok je kavijar od ikre jesetre bisernosive boje. Najkvalitetniji je kavijar od jesetre, morune i kečige, dok ikru naših jadranskih riba ne bih nikada poslužio niti jeo.
Lidija Radić : Kako spriječiti da mi sadržaj ne sklizi s pizze dok se peče?
To se dogodi najčešće zbog gljiva, koje puste vodu pod visokom temperaturom, ali i zbog preguste količine šalše ili pelati rajčica. Preporučujem da smanjite količinu šalše i napravite pizzu kao u Italiji: tanko tijesto i vrlo malo nadjeva.
Martina Hrenčica Hrenić : Kako ispeći krumpir u pećnici da bude sočan i da ne zagori?
Prekrijte ga aluminijskom folijom, pa će biti kao da ste ga pekli 'ispod peke'. Obavezno maknite foliju otprilike 5 minuta prije kraja pečenja i tako će dobiti tu hrskavu, smećkastu koricu.
Marija Slakoper : Kako to da jedan kuhar smije imati bradu? Vama nikada nije pala dlaka s brade u jelo?
Nikada. To se jednostavno ne smije dogoditi. Zato se na glavama nose kape ili se kosa veže ako je preduga.
Maja Šebalj : Kako skuhati savršenu rižu, a da ne ispadne ljepljiva?
Obavezno kupite kvalitetnu vrstu riže. U dućanima se nađe riža i za pet kuna, ali ta vam nikada neće uspjeti kako treba. Ako radite rižoto, onda preporučam da kupite rižu arborio. Ona ispušta škrob dok se kuha, tu sluz koja je itekako potrebna za kvalitetan rižoto. Ako ne radite rižoto, kupite rižu dugog zrna koja ne ispušta toliko škroba. No, zapamtite da je bitan i način kuhanja riže – 1:4 je standardan omjer riže i vode, ovisno koju rižu kuhate.
Biškup Tea : Kojim začinima postići slatko-ljutu kombinaciju kod jela?
Sve ovisi što spremate – meso ili ribu, s povrćem ili žitaricama. Ovako isprva, preporučio bih vam da probate kombinirati malo mljevenog čilija s medom.