Srdela je sitna plava riba obogaćena omega-3 masnim kiselinama koju svakog dana možemo pronaći na tržnicama i u ribarnicama. Svježe srdele prepoznat ćete po čvrstoći mesa – one moraju biti kompaktne, a ne mekane, te je poželjno da im tijelo bude čitavo. Miris je najbolji indikator svježine – što više mora i soli osjetite, to je riba svježija.
U slučaju da ne stignete po svježu ribu, uvijek se možete okrenuti konzerviranim srdelama koje su odlične za salate ili slične zdrave obroke. Osim spomenute omege-3, u sardinama se nalaze vitamini, minerali, fosfor i magnezij , a sadrže svega 130 kalorija na sto grama!
Kao i sva plava riba, sardine možete kombinirati uz blitvu i krumpir, a s njima možete i dosta eksperimentirati te pripremiti neka moderna jela. U svakom slučaju, ne možete pogriješiti dodate li im samo malo maslinovog ulja, češnjaka i ružmarina.

Natjecatelji kulinarskig showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' prepoznali su kvalitete srdela pa će tako Tihana i Nikola večeras pripremati pogaču sa srdelama, a Anto i Antonio će napraviti punjene srdele.

Ako vam treba ideja za recept sa srdelama, večeras u 19:50 sati na RTL-u možete pogledati kako će kandidatima ispasti delicije sa sitnom plavom ribom!