Ostalo

Iskoristite blagodati našeg mora – jedite srdele čitavu godinu!

Osim što su zdrave, srdele su i najjeftinija riba, stoga bi uistinu trebali poslušati liječnike i nutricioniste kada kažu da bi se plava riba trebala jesti minimalno dva puta tjedno.

Press
02.11.2017 17:00

Srdela je sitna plava riba obogaćena omega-3 masnim kiselinama koju svakog dana možemo pronaći na tržnicama i u ribarnicama. Svježe srdele prepoznat ćete po čvrstoći mesa – one moraju biti kompaktne, a ne mekane, te je poželjno da im tijelo bude čitavo. Miris je najbolji indikator svježine – što više mora i soli osjetite, to je riba svježija.

U slučaju da ne stignete po svježu ribu, uvijek se možete okrenuti konzerviranim srdelama koje su odlične za salate ili slične zdrave obroke. Osim spomenute omege-3, u sardinama se nalaze vitamini, minerali, fosfor i magnezij , a sadrže svega 130 kalorija na sto grama!

Kao i sva plava riba, sardine možete kombinirati uz blitvu i krumpir, a s njima možete i dosta eksperimentirati te pripremiti neka moderna jela. U svakom slučaju, ne možete pogriješiti dodate li im samo malo maslinovog ulja, češnjaka i ružmarina.

Tihana, Kuhaj ep 36

Natjecatelji kulinarskig showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' prepoznali su kvalitete srdela pa će tako Tihana i Nikola večeras pripremati pogaču sa srdelama, a Anto i Antonio će napraviti punjene srdele.

Antonio, Kuhaj ep 36

Ako vam treba ideja za recept sa srdelama, večeras u 19:50 sati na RTL-u možete pogledati kako će kandidatima ispasti delicije sa sitnom plavom ribom!