Ikra - naziv za riblja jaja. Predstavlja hranjivu namirnicu koja može ostati u ribi nakon čišćenja i u pravilu se kulinarski obrađuje zajedno s mesom ribe. Ukoliko se izdvaja, soli se i dimi ili prerađuje u kavijar. Kao izdašna namirnica zanimljiva je ikra bakalara i drugih većih riba.
Inćunovi fileti - očišćeni i marinirani filei inćuna, oštro začinjeni, obično s kaparima. Služe kao predjelo, a upotrebljavaju se i za garniture.
Insolacija - metoda sušenja hrane direktnim izlaganjem suncu. Koristi se za sušenje mesa, ribe i voća.
Iskoštavanje - ili otkoštavanje je postupak odvajanja kostiju od mesa zaklane stoke, peradi i riba. Prije industrijske obrade, iskoštavanje je bilo posljedica isključivo ručnog rada; sada se najveći dio posla obavlja strojno.
Iverak - list ili ploča, tipični je predstavnik riba plosnatica. Ima više tipova ove ribe, pa otuda i veliki broj naziva.
Iznutrice - jestivi nusproizvodi ostali nakon klanja stoke (jetrica, bubrezi, pluća, srce, želudac, crijeva...). Iznutrice su dobar izvor željeza, bakra i vitamina B12.
Izopa - poznata sredozemna ljekovita i mirodijska biljka. Ugodnog je mirisa, ali ljutog i gorkog okusa.