Ostalo

I kao ikra

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas vam donosimo pojmove pod slovom I.

Press
11.03.2016 20:34

Ikra - naziv za riblja jaja. Predstavlja hranjivu namirnicu koja može ostati u ribi nakon čišćenja i u pravilu se kulinarski obrađuje zajedno s mesom ribe. Ukoliko se izdvaja, soli se i dimi ili prerađuje u kavijar. Kao izdašna namirnica zanimljiva je ikra bakalara i drugih većih riba.

Inćunovi fileti - očišćeni i marinirani filei inćuna, oštro začinjeni, obično s kaparima. Služe kao predjelo, a upotrebljavaju se i za garniture.

Insolacija - metoda sušenja hrane direktnim izlaganjem suncu. Koristi se za sušenje mesa, ribe i voća.

Iskoštavanje - ili otkoštavanje je postupak odvajanja kostiju od mesa zaklane stoke, peradi i riba. Prije industrijske obrade, iskoštavanje je bilo posljedica isključivo ručnog rada; sada se najveći dio posla obavlja strojno.

Iverak - list ili ploča, tipični je predstavnik riba plosnatica. Ima više tipova ove ribe, pa otuda i veliki broj naziva.

Iznutrice - jestivi nusproizvodi ostali nakon klanja stoke (jetrica, bubrezi, pluća, srce, želudac, crijeva...). Iznutrice su dobar izvor željeza, bakra i vitamina B12.

Izopa - poznata sredozemna ljekovita i mirodijska biljka. Ugodnog je mirisa, ali ljutog i gorkog okusa.