Vrhnje u umacima, vrhnje kao dodatak prilozima, vrhnje u jelima na žlicu, vrhnje kao dekoracija na tanjuru... Žiri ne smeta samo činjenica što natjecatelji koriste vrhnje u skoro svakom jelu, već ga koriste u velikim količinama što svakako nije zdravo.
Da li itko od natjecatelja zna raditi umake bez vrhnja? Vrhnje se stavlja u umake kao pomoć, ali ono nije baza svakog umaka. Napravite umake u kojoj ćete vrhnje staviti tek na kraju. Uz malo maslaca stavite jednu žlicu vrhnja, a ne dvije litre vrhnja! Ta je namirnica teška, masna i nije zdrava. Dozirajte s vrhnjem jer je to teško za želudac", objasnio je Mate Janković natjecateljima showa. I potpuno je u pravu!
Naime, vrhnje je mliječni proizvod koji se sastoji od koncentrirane mliječne masti. Ono je također osnovna sirovina za maslac. Često se koristi u hrvatskoj kuhinji kako bi jelo dobili dodatni, kremasti okus, pa ga se rado stavlja u juhe i variva ili u musakama i složencima. No, činjenica je jedna – jelu ste dali nepotrebne masti (100 g vrhnja sadrži 20% masti, 2% proteina i 3% ugljikohidrata), kalorije (100 g vrhnja ima 193 kcal / 809 kJ), ali i raznorazne aditive.
Ako ste se navikli na okus vrhnja u jelima, a želite jesti zdravo, preporučamo da ga zamjenite "starinskom" metodom koju znaju i naše majke i bake - šalicu vrhnja zamijenite šalicom mlijeka pomiješanom s 3 žlice maslaca . Ili koristite zobeno ili sojino vrhnje , jogurt ili čak posni sir .