Ostalo

Evo kako pripremiti ukusne umake bez vrhnja!

Glavno je obilježje hrvatske kuhinje njezina raznolikost, te nije moguće izdvojiti tipičnu kuhinju ili tipično jelo. Ali, ako pogledate što su natjecatelji kuhali u prve četiri epizode showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', može se ustanoviti da volimo koristiti puno vrhnja u svojim jelima, što jako ljuti članove žirija.

Press
09.09.2017 10:36

Vrhnje u umacima, vrhnje kao dodatak prilozima, vrhnje u jelima na žlicu, vrhnje kao dekoracija na tanjuru... Žiri ne smeta samo činjenica što natjecatelji koriste vrhnje u skoro svakom jelu, već ga koriste u velikim količinama što svakako nije zdravo.

Da li itko od natjecatelja zna raditi umake bez vrhnja? Vrhnje se stavlja u umake kao pomoć, ali ono nije baza svakog umaka. Napravite umake u kojoj ćete vrhnje staviti tek na kraju. Uz malo maslaca stavite jednu žlicu vrhnja, a ne dvije litre vrhnja! Ta je namirnica teška, masna i nije zdrava. Dozirajte s vrhnjem jer je to teško za želudac", objasnio je Mate Janković natjecateljima showa. I potpuno je u pravu!

Naime, vrhnje je mliječni proizvod koji se sastoji od koncentrirane mliječne masti. Ono je također osnovna sirovina za maslac. Često se koristi u hrvatskoj kuhinji kako bi jelo dobili dodatni, kremasti okus, pa ga se rado stavlja u juhe i variva ili u musakama i složencima. No, činjenica je jedna – jelu ste dali nepotrebne masti (100 g vrhnja sadrži 20% masti, 2% proteina i 3% ugljikohidrata), kalorije (100 g vrhnja ima 193 kcal / 809 kJ), ali i raznorazne aditive.

Ako ste se navikli na okus vrhnja u jelima, a želite jesti zdravo, preporučamo da ga zamjenite "starinskom" metodom koju znaju i naše majke i bake - šalicu vrhnja zamijenite šalicom mlijeka pomiješanom s 3 žlice maslaca . Ili koristite zobeno ili sojino vrhnje , jogurt ili čak posni sir .