Mnogi će se složiti da je priprema T-bone odreska posebna vrsta kulinarske umjetnosti. Prije svega, moramo napomenuti, ako govorimo o odresku općenito, ili na engleskom steaku, uglavnom se radi o mesu iz područja gdje rebra 'susreću' kralježnicu. Ukoliko u restoranu konobar ili vi drugačije ne zatražite, dobit ćete odrezak juneći ili goveđi, odnosno od vrlo mlade ili mrvicu starije krave.
Od svih odrezaka T-bone je jedan od najpoznatijih ljubiteljima mesa. Dobio je ime po obliku kosti koja spaja dva komada mesa, ramstek s biftekom, a tvori karakteristično slovo T. Stručno gledano, radi se o neiskorištenom dijelu leđa (pržolice). Dakle, juneći odrezak koji se dobije s leđa goveda, a uključuje dio kralježnice s karakterističnom kosti koja tvori slovo T, kao i dio junećeg filea, upravo tom T obliku kosti, zahvaljuje i naziv po kojim je planetarno poznat. Težina se kreće od 700 do 1200 grama, a najbolje ga je pripremati na roštilju, idealno srednje pečeno.
Ako ga pripremate na jednostavan način,onda se misli na ponos toskanske kuhinje - Fiorentina odrezak (juneći odrezak rađen prema toskanskom tradicionalnom receptu) za koji vam treba svega pet sastojka: prikladno debeo odrezak, nekoliko kapi ulja, sol, papar i po želji malo limunovog soka, maslac i majčine dušice. Idealan odrezak mora biti sirov u sredini, pomalo ružičast, ali nikako pečen jer postane žilav i nejestiv. Prije posluživanja treba pustiti odrezak da ''odmori'' dvije do tri minute da se sokovi stabiliziraju, što će mu osigurati posebnu sočnost.
Naime, stručnjaci smatraju da postoje različiti načini spremanja odreska, a neki chefovi u svojoj kuhinji primjenjuju ih čak sedam – blue, rare, medium rare, medium well, well done, very well done, dok u svakoj kuharici nailazimo na tri načina – rare, medium i well done.
Mate savjetuje Morani i Domagoju da je najjednostavniji način pečenja T-bonea, a koji ujedno donosi odlične rezultate, takozvani medium rare. Prvo ga stavite na ulje, onda dodajte maslac i majčinu dušicu", kazao je Mate jer se na taj način karameliziraju bjelančevine i odrezak dobiva lijepu smećkastu boju.
Hoće li Morana i Domagoj poslušati Matin savjet i pravilno ispeći T-bone odrezak kako bi žiri uživao u ovom sočnom komadu mesa, ne propustite doznati u 21:40 sati u novoj epizodi kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" na RTL-u!