Promo
Oglas

Tradicionalno, ali s odmakom: Špiček je Dreletu pokazao kako pripremiti sočni janjeći but s pestom

U četvrtoj epizodi gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, chefu Tomislavu Špičeku u kuhinji se pridružio legendarni Davor Dretar Drele

RTL Digital production
19.04.2025 09:16
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL Digital production

U uskrsnom specijalu emisije Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, donosimo još inspiracije za blagdanski stol. Uskrsni blagdani su vrijeme kada se okuplja obitelj i prijatelji, kada se prisjećamo zajedničkih uspomena i kada se uživa u tradicionalnim okusima domaće kuhinje.

Uskrsni ručak ne bi trebao biti obrok kojeg spremamo na brzinu, tek toliko da se zadovolji forma. Priprema blagdanske trpeze povodom Uskrsa je cijeli mali ritual koji započinje izborom najboljih sastojaka, nastavlja se uz mirise iz pećnice i kulminira zajedničkim trenucima za stolom.

Zato smo vođenje kroz ovaj proces prepustili majstoru domaće kuhinje, chefu Tomislavu Špičeku, koji je ponovno zasukao rukave i pokazao kako tradicionalnom specijalitetu dati moderan zaokret.

Našem chefu Špičeku se u kuhinji ovoga puta pridružio Davor Dretar Drele, kojeg ne treba posebno predstavljati i koji je svojim nadaleko poznatim humorom i šarmom pridonio toploj blagdanskoj atmosferi.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL Digital production

Drele se spremno uhvatio svih zadataka koje mu je povjerio chef Špiček, pritom pažljivo prateći i upijajući svaki korak pripreme specijaliteta odabranog za ovu prigodu.

Povodom ovogodišnjih uskrsnih blagdana, Špiček se odlučio za janjeći but, jedan od najcjenjenijih komada mesa koji se tradicionalno poslužuje za Uskrs. Janjeći but je u Špičekovoj izvedbi bio oplemenjen aromatičnim pestom od gljiva, rikule, bosiljka, češnjaka, maslinovog ulja i badema.

Kako bi još jače došli do izražaja sočnost i raspodija okusa janjećeg buta i arome mediterana koju donosi pesto, chef Špiček je pečeno janjeće meso servirao na svježoj mladoj salati, cherry rajčicama i lagano prženim pinjolima. A koji su vam sve sastojci potrebni i kako izgleda priprema ove prave uskrsne delicije, donosimo u nastavku.

Sastojci:

Janjeći but
SPAR Vrtovi Hrvatske Šampinjoni
SPAR Vrtovi Hrvatske Bukovače
DESPAR Maslinovo ulje
SPAR Natur*pur Češnjak
SPAR PREMIUM Maslac
SPAR Vrtovi Hrvatske Rikula
SPAR Vrtovi Hrvatske Bosiljak
SPAR PREMIUM Sir Grana Padano
SPAR Listići badema
S-BUDGET Pinjoli
SPAR Vrtovi Hrvatske Mladi listovi salate
SPAR Vrtovi Hrvatske Cherry rajčica
SPAR PREMIUM Aceto Balsamico
S-BUDGET Peršin
SPAR Sol
SPAR Papar

Priprema:

Chef Špiček je na početku pokazao kako napraviti džep na najdebljem dijelu janjećeg buta kojeg će kasnije napuniti pestom. Potom je cijeli komad janjećeg buta, kao i unutrašnjost izrezanog džepa natrljao solju.

Za to vrijeme, njegov gost Drele prihvatio se nešto jednostavnijeg zadatka koji se sastojao od guljenja češnjaka za pesto. Chef Špiček je za to vrijeme na sitne komadiće narezao gljive i stavio ih u blender, dodao oguljene režnjeve češnjaka, svježu rikolu, svježi bosiljak, naribani Grana padano, svježe lišće peršina, maslac i 100 ml maslinovog ulja.

Nakon što su se svi sastojci dobro izmiksali, Drele je tako pripremljenom pestu dodao rukom usitnjene listiće badema. Kad je pesto bio gotov, chef Špiček i njegov sous chef pažljivo su njime napunili džep koji je Špiček prethodno zarezao na janjećem butu. "Tako ćemo but iznutra začiniti ovim pestom koji će se proširiti po mesu", ispravno je primijetio Drele.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL Digital production

Na lim za pečenje chef Špiček je stavio malo vode, a janjeći but je polegao na lim tako da vanjska strana na kojoj je više masnoće bude s gornje strane. Prije stavljanja u pećnicu, podlio je janjeći but s malo maslinovog ulja i stavio peći oko dva sata na 180 stupnjeva Celzijevih, uz povremeno podlijevanje vodom.

Pred sam kraj pečenja, chef i njegov gost su počeli pripremati prilog koji se ovoga puta sastojao od svježe mlade salate, cherry rajčica i lagano prženih pinjola.

"Kad se janjeći but ispeče i izvadi iz pećnice, meso je najbolje ostaviti da se malo odmori, barem desetak minuta", savjetovao je Špiček. Potom je narezao meso na tanke ploške i poslužio s pripremljenom mladom svježom salatom, narezanim svježim cherry rajčicama i prženim pinjolima, a na kraju je sve začinio acetom balsamicom i umakom od pečenja.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL Digital production

"Jako je puno okusa. Neočekivani dodatak koji mi je dignuo cijelo jelo za nekoliko bodova, moram priznati. Stvarno fino. Sve su namirnice lijepe, jako je svježe sve. SPAR je to odradio vrhunski", komentirao je Drele.

Kao što to redovito čini, chef Špiček je i ovaj put upitao svojeg gosta koga bi ovom prigodom želio pozdraviti. "Mislim da je najljepše, u ovo doba pred Uskrs, pozdraviti sve dobre ljude na ovom svijetu. Nećemo nikoga izdvajati", kazao je Drele, a pozdravima se pridružio i domaćin chef Špiček.

Dobar tek!

Kako biste u kuhinji uvijek imali najkvalitetnije svježe sastojke za recepte kojima nas redovito inspirira naš chef Tomislav Špiček, dovoljno je otići do najbližeg SPAR supermarketa ili INTERSPAR hipermarketa, a lokacije i radno vrijeme SPAR i INTERSPAR trgovina provjerite ovdje.

I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone gastro specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.