Ostalo

Plodovi mora dimljeni na bukovom drvu

RTL
30.06.2023 00:01

Ljeto je službeno započelo, temperature su sve više, a samim time, više volimo i provoditi vrijeme vani na otvorenom. Toplinu kuhinje i pećnice uvijek je sjajno zamijeniti roštiljem na otvorenom. A kako bi svatko mogao postati roštilj-majstor bez puno muke, tu su savjeti slavnog chefa Tomislava Špičeka koje nesebično dijeli u emisiji 'BBQ majstorija by SPAR'.

U novoj epizodi 'BBQ majstorija by SPAR' Tomislav Špiček ugostio je modnog dizajnera Ivicu Skoku, koji se odmah pohvalio kako je i on odličan kuhar.

60296P11 (3).jpg

Volim naučiti nešto novo i nekako uvijek kad kuham na RTL-u dopadnu me morski plodovi, a ja ih jako volim", prokomentirao je Ivica Skoko na početku svoje BBQ avanture sa Špičekom.

A Tomislav Špiček pripremio je pravu gozbu morskih plodova – kuhanu hobotnicu, školjke Jakobove kapice - Capesante, svježe lignje, repove kozica...

Danas ćemo najprije te plodove mora podimiti na bukovoj piljevini i onda ih ispeći, kako bi dobile malo aromu dima i grila", objasnio je Špiček.

Uz to ide i salata od prekrasne mlade blitve te krema od češnjaka.

60296P11 (4).jpg

Špiček je recept započeo stavljanjem piljevine u posebnu posudu koju je nabavio u SPAR Barbecue liniji proizvoda. Razni modeli električnih roštilja i roštilja na ugljen, pribor poput rukavica i hvataljki te kutije i daske za dimljenje koje nudi SPAR, omogućuju svakome da usavrši vještine grilanja i postane pravi roštilj-majstor. U bogatoj ponudi asortimana SPAR Barbecue možete naći i košare za roštiljanje povrća, set za pečenje pizze na grilu te posude za potpalu ugljena.

Osim toga, SPAR ima i sjajne ribarnice u kojima svakodnevno možete pronaći široku ponudu svježe morske plave i bijele ribe iz uzgoja ili izlova, ponudu rakova, školjaka i mekušaca teslatkovodne ribe iz uzgoja. Ono što je posebna pogodnost koju nudi SPAR jest mogućnost da telefonski naručite ribu koju će u SPAR-u za vas i očistiti. Ništa lakše, zar ne?

U nastavku provjerite kakve je to morske delicije ovaj put pripremio Tomislav Špiček.


Salata od svježe blitve s pinjolima:

- Mlada blitva

- Tostirani pinjoli

- Maslinovo ulje

- Sok većeg limuna

- Grana padano sir

- Sol

Opranu blitvu narežite na rezance. Začinite maslinovim uljem, limunom i soli te po vrhu posipajte tostirane pinjole i listiće grana padana.


Dresing od pečenog češnjaka:

- Češnjak

- Suncokretovo ulje

- Maslinovo ulje

- Sol

- Alu-folija

Glavicama češnjaka odsijecite vrh. Stavite ih u aluminijsku foliju te malo polijte suncokretovim uljem i lagano posolite. Zamotajte u foliju i stavite peći na grill tako zatvorene u foliji. Kada su pečene, istisnite meso češnjaka. Vilicom ga usitnite uz dodavanje maslinova ulja. Posolite i popaprite po potrebi.

60296P11 (7).jpg

Plodovi mora:

- Očišćene lignje

- Tiger kozice

- Jakobove kapice - Capesante

- Kuhana hobotnica

- Maslinovo ulje

- Svježi ružmarin

- Sol, papar

- Štapići za ražnjiće

- Bukova piljevina

Lignje i kozice napikajte na ražnjiće te ih lagano pouljite. Hobotnicu narežite na krakove i Jakobove kapice pouljite. Sve stavite dimiti na bukovu piljevinu na roštilj. Servirajte uz kremu od pečenog češnjaka i salatu od mlade blitve.

Sadržaj donosi SPAR Hrvatska .