
U petoj epizodi nove sezone kulinarskog serijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, naš omiljeni chef Tomislav Špiček ugostio je simpatičnog i izuzetno šarmantnog Šimu Eleza, zvijezdu RTL-ovog showa Gospodin savršeni'.
Kao što smo već imali priliku vidjeti, Šime se savršeno snalazi pred kamerama i u različitim nepredvidljivim situacijama, a sada smo se uvjerili da je podjednako snalažljiv i u kuhinji.
U ovom novom specijalu Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR posvećenom uskrsnim blagdanima, chef Špiček nam je već pokazao inspirativne recepte za različita riblja i mesna jela koja će se savršeno uklopiti na blagdanski stol.

U ovom novom izdanju specijala, Špiček je odlučio pripremiti aromatična svinjska rebra zapečena u pećnici s prilogom od crvenog graha, čime je napravio lagani iskorak od klasičnih uskrsnih menija.
Međutim, i dalje je ostao u duhu domaće i tradicionalne kuhinje, savršene za opuštene blagdanske trenutke ispunjene smijehom, toplinom doma i jelima koja mame osmijeh svakim zalogajem.
"Sviđa mi se recept, mislim da ćemo guštati u pripremi i u svemu. Trebalo bi biti ukusno", procijenio je Šime. Odmah su prionuli na posao, a Šime je usput s našim chefom podijelio neke uspomene na uskrsne blagdane provedene s obitelji, hranu i običaje po kojima pamti te dane.
Sastojci:
Tann marinirana svinjska rebra (Spare Ribs)
Za barbeque umak:
SPAR Kečap
SPAR Natur*pur Jabučni ocat
DESPAR PREMIUM Umak od soje
DESPAR Smeđi šećer
S-BUDGET Med
S-BUDGET Senf
SPAR Dimljena mljevena paprika
SPAR Češnjak u prahu
SPAR Kajenski papar
Worcestershire umak
Za prilog od crvenog graha:
S-BUDGET Kuhani crveni grah
SPAR Vrtovi Hrvatske Crveni luk
SPAR Natur*pur Češnjak
DESPAR Maslinovo ulje
DESPAR Pasirana rajčica
DESPAR Mesni temeljac
SPAR Dimljena crvena paprika
S-BUDGET Sol
S-BUDGET Papar
Priprema:
Prvi korak bio je priprema finog, pikantnog barbeque umaka kojim će se premazati rebarca prije stavljanja u pećnicu. Chef Špiček objasnio je svojem pomoćniku Šimi kako je je kečap baza ovog umaka pa tako na njemu ne treba štedjeti. Šime se spremno uhvatio pripreme umaka i u posudu srednje veličine iscijedio kečap, a chef Špiček potom je dodao malog jabučnog octa.
"Može se koristiti i sok od jabuke, ali jabučni ocat je bolji izbor jer će umaku dati poseban štih odnosno kombinaciju ljutine, slatkoće, slanoće i kiseline", otkrio je chef Špiček još jedan od svojih kulinarskih trikova.
U mješavinu kečapa i jabučnog octa, Šime je, prema instrukcijama iskusnog chefa Špičeka, dodavao ostale sastojke: senf i češnjak u prahu, a Špiček je dodao veliku žlicu meda i nekoliko kapi umaka od soje te Worcestershire umak koji će umaku dodati aromatičnu, pikantnu notu. Šime je dodao malo kajenskog papra, a za još malo pikantnije arome, Špiček je dodao malo čilija u prahu.

Ovako pripremljene sastojke za barbeque umak stavio je kuhati na srednje laganu vatru na desetak minuta uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne. Pred sam kraj kuhanja, Šime je dodao pola žlice smeđeg šećera.
Sljedeći korak bio je priprema priloga od crvenog graha. Šime je preuzeo rezanje crvenog luka na komade srednje veličine, dok je chef Špiček nasjeckao češnjak na sitnije komadiće. Chef Špiček je prvo zagrijao maslinovo ulje na tavi, a zatim dodao nasjeckani luk i češnjak te ih lagano pirjao dok nisu omekšali.
"Ako jače zapržite luk da poprimi smeđu boju, dobit ćete jače okuse", objasnio je Špiček.
Propirjanom luku i češnjaku Špiček je dodao mesni temeljac i pasatu od rajčice, promiješao i ostavio još par minuta kuhati. Potom je dodao kuhani crveni grah te sve začinio s dimljenom crvenom paprikom, soli i paprom. Uz povremeno miješanje, grah je kuhao na laganoj vatri 20-ak minuta, sve dok umak nije postao gust i aromatičan.

Chef Špiček i Šime zatim su se posvetili glavnoj zvijezdi ovog jela i počeli pripremati marinirana svinjska rebarca za pečenje. Chef Špiček je na podlogu razvukao aluminijsku foliju, ali marinirane komade svinjskih rebara prvo je položio na papir za pečenje kako se komadići aluminijske folije ne bi zalijepili za meso.
Šime je rebarca lagano premazao prethodno napravljenim barbeque umakom, a potom su cijela rebarca zamotali u aluminijsku foliju i stavili peći u zagrijanu pećnicu 60 minuta na 200 stupnjeva.
Nakon što su se rebarca ispekla, chef ih je narezao na komade i poslužio s prilogom od crvenog graha, a uz sve je servirao po čašu crnog vina.

Dobar tek!
"Meso je zbilja mekano", prokomentirao je Špiček, a s tom se ocjenom složio i Šime, dodavši da je meso sočno i puno okusa.
Uz to što su iskreno uživali u vrhunski pripremljenim zapečenim rebarcima, chef Špiček je svojeg gosta ovoga puta odlučio iznenaditi posebnom gestom koja je iskreno razveselila simpatičnog Šimu, a kako biste saznali o čemu je točno riječ, nemojte propustiti niti ovu epizodu specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR.
Ako se i vi odlučite isprobati neki od inspirativnih recepata koje nam je pokazao chef Tomislav Špiček, sve potrebne sastojke možete pronaći u nekom od obližnjih SPAR supermarketa ili INTERSPAR hipermarketa, a lokacije i radno vrijeme SPAR i INTERSPAR trgovina provjerite ovdje.
I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone gastro specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.