Nadolazeći Uskrs bit će savršena prigoda da ugostite obitelj i prijatelje te ih oduševite jednostavnim, a ukusnim receptima Tomislava Špičeka. Nakon što nas je u prvoj epizodi specijala 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' naučio kako pripremiti šunku u kruhu, u drugoj epizodi chef i njegov gost Ivan Krolo pripremili su ribu u soli.
"Baš mi je drago što pripremamo ribu, ona mi je draža od bilo kojeg mesa. Nikad je nisam pripremao na ovaj način, baš se veselim naučiti nešto novo", otkrio je pobjednik showa 'Život na vagi'.
Špiček je u razgovoru priznao kako mu je riba u soli najdraži način pripreme jer omogućuje da riba ostane sočna i ukusna, a recept je vrlo jednostavan.
Kao prilog, njih dvojica su pripremili mišanciju - mješavinu poriluka, blitve i ostalog zelenog povrća uz kuhane krumpire prelivene maslinovim uljem. Sve sastojke za ovaj ukusan recept možete pronaći u SPAR-u.
"Ja sam ribu očistio - škrge i utrobu. Ljuske obavezno ostaju na ribi kako bi zadržale vlagu tijekom pečenja", otkriva nam Špiček. Dok su pripremali jelo, Krolo je Špičeku otkrio i zašto se posebno veseli nadolazećim blagdanima.
"Veselim se ovom Uskrsu jer idem kući u Split, dugo nisam bio. Nisam bio ni za Božić tako da ću Uskrs provesti u krugu obitelji", rekao je Ivan dok je papirnatim ubrusom sušio ribu, a Špiček je za to vrijeme pripremao sol s ružmarinom.
U sol se dodaje i bjelanjak kako bi se ona što prije i bolje stisnula te napravila savršen 'omotač' za ribu. Zanimljivo je za istaknuti kako se u sol, osim ružmarina, može dodati i neko drugo aromatično bilje poput metvice, ovisno o preferenciji vaših okusnih pupoljaka.
Nakon pečenja, Ivan i Tomislav bili su oduševljeni mirisima iz pećnice, a preostalo im je samo očistiti brancina od soli i servirati jelo.
"Da barem naši gledatelji mogu osjetiti ove okuse i mirise!", komentirao je Špiček nakon prvog zalogaja.
"Slažem se", rekao je Krolo te dodao: "Stvarno je fino, svaka čast!"
A ako i sami želite okusiti ovaj čarobni spoj okusa, detaljan recept pronađite u nastavku!
Brancin pečen u soli, mišancija s krumpirom
Sastojci:
- 1 veći brancin
- 1,5 kg krupne morske soli
- 0,5 kg sitne morske soli
- 2 bjelanjka
- 100 ml vode
- 1 grančica ružmarina
- 500 g mišancije
- 200 g krumpira
- 200 ml maslinovog ulja
- sol, papar, limun
Priprema:
Očistite i posušite ribu, ali ostavite ljuske na njoj. Pomiješajte krupnu i sitnu morsku sol pa dodajte istučene bjelanjke, vodu i ružmarin te sve dobro promiješajte. Na dno lima za pečenje stavite dio smjese soli i na nju brancina te ga ostatkom soli prekrijte. Stavite peći na 180 stupnjeva Celzijevih 20 minuta. Mišanciju očistite, blanširajte s kuhanim krumpirom te prepecite na maslinovom ulju. Pečenu ribu lagano potucite batom da se kora od soli opusti. Poslužite uz mišanciju te po želji dodajte limuna i maslinovog ulja.
Iako je u receptu potrebna velika količina soli, ne brinite, riba neće biti preslana. Dapače, Špiček je naglasio kako će po pečenju morati biti posoljena na tanjuru.
U slast!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.